Skip to main content

Κυπριακό και προσφυγικό στη συνάντηση Κοτζιά-Κασουλίδη

Το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ενεργειακά ζητήματα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και ενεργειακά ζητήματα ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχαν στη Λευκωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση, το Κυπριακό είναι πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής και επεσήμανε ότι "τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν στον τόπο τους όλα τα αγαθά και οι Ελληνοκύπριοι να νιώθουν ασφαλείς".
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου συζητήθηκαν και σχέδια για ανάλογη συνεργασία με την Ιορδανία.
 
O κ. Κοτζιάς ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα, τα οποία είναι τάφοι των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Στη συνέχεια παρακολούθησε εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας "Στυλιανός Λένας". Μάλιστα, όπως σημείωσε είναι συγκινητικό να βλέπεις "πρωτάκια" να τραγουδάνε και με αυτό τον τρόπο να εορτάζουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. "Μεγάλη μου τιμή, μεγάλη μου χαρά" είπε χαρακτηριστικά.