Skip to main content

Κυπριακό: Παραιτήθηκε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, επιβεβαίωσε την παραίτηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ελλείψει κινητικότητας στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υπέβαλε ο διαπραγματευτής στο Κυπριακό, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη». 

Ελλείψει κινητικότητας στο εθνικό θέμα της Κύπρου, ουσιαστικά έκανε αυτό για το οποίο προειδοποίησε δημόσια προ μερικών εβδομάδων σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, επιβεβαίωσε στον «Πολίτη» την παραίτηση Μαυρογιάννη, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στο πόστο του έως και τις 15 Μαΐου, όπως προνοεί και το σχετικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Η παραίτηση υπεβλήθη γραπτώς και έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρουν κυπριακές κυβερνητικές πηγές, δεν έχει γίνει κάποια σκέψη για αντικατάστασή του. Υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην γίνει τέτοιος διορισμός από τη στιγμή που δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό έως τις προεδρικές του 2023. Σε τέτοια περίπτωση, νέο διορισμό ίσως κληθεί να κάνει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η παραίτηση

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πρόσφατα ότι «αν δεν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα αποχωρήσω από τη θέση του διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα δώσω κάποιο διάστημα για να διαφανεί αν μπορεί να υπάρξει κάτι με διορισμό απεσταλμένου ή και ΜΟΕ που αφορά την Αμμόχωστο», σημείωσε, «αλλιώς θα αποχωρήσω από τη θέση του διαπραγματευτή».

Σε συνέντευξή του επίσης στον Πολίτη το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Μαυρογιάννης είχε δηλώσει ότι «δεν νοείται η ύπαρξη διαπραγματευτή χωρίς διαπραγματεύσεις». Ανέφερε επίσης ως ένα ακόμα λόγο παραίτησης, αν ο ίδιος ενδιαφερθεί να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Τότε είπε «θα υποβάλω την παραίτησή μου».

Πηγή: Πολίτης της Κύπρου