Skip to main content

Περίεργη κίνηση του ΟΗΕ για επίσπευση των συνομιλιών στο Κυπριακό

Φόβοι ότι κερδίζει έδαφος η αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, όπως την αποκαλούν για να μη γίνει αντιληπτό αμέσως ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο κράτη.

Μεθοδεύονται διαπραγματεύσεις-εξπρές στο Κυπριακό, γράφει ο κυπριακός Τύπος, με τις πληροφορίες για μεθόδευση λύσης με διαδικασίες εξπρές να προκαλούν έντονη ανησυχία.

Προ ημερών είχα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους τόσο η Λευκωσία όσο και η Άγκυρα, δεν επιθυμούν, αλλά και για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι σε θέση, να ξανακαθίσουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το διάστημα. Φαίνεται όμως πως οι Βρετανοί, ομού με όσους έχουν οικονομικές δοσοληψίες με τους Τούρκους, βάζουν πάλι μπροστά τον ΟΗΕ να επιμείνει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, καταφθάνει στη Λευκωσία για να παρουσιάσει σε άτυπο έγγραφο, ένα περίγραμμα των "όρων αναφοράς", προκειμένου να δρομολογηθεί μια διαδικασία εξπρές. Σημειώνεται, ότι συμφωνία επί των όρων αναφοράς προϋποθέτει την κατάληξη σε συγκλίσεις (σ.σ. και καταγραφή τους) ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόσο όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων όσο και επί της διαδικασίας, όπου επίσης υφίστανται μεγάλες διαφωνίες.

Αυτό άλλωστε είχε ζητήσει η κα. Λουτ, ώστε στις διαπραγματεύσεις να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο καταγραφής συμφωνιών ή διαφωνιών των δύο πλευρών. Είχε μάλιστα θέσει και χρονικό ορίζοντα τις 90 ημέρες, ο οποίος έχει παρέλθει, χωρίς να υπάρξει καμιά εξέλιξη επί των όρων αναφοράς.

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα συναντηθεί στις δέκα το πρωί της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις δέκα το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι αγνοεί ποιες προτάσεις φέρει μαζί της η κα. Λουτ, οι οποίες θα καθοριστούν μάλλον μετά και τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων. Τόνισε, ότι οι όροι αναφοράς πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων μερών.

Επιβάλλεται επομένως, να είναι σαφή τα δεδομένα, ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν το συντομότερο δυνατό να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι όροι αναφοράς καλύπτουν θέματα ουσίας, όπως για παράδειγμα η επαναβεβαίωση του πλαισίου Γκουτέρες, η επαναβεβαίωση των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως θέματα διαδικασίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Θα ξεκινήσουμε με μία νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ή θα ξεκινήσουμε με ένα γύρο διακοινοτικών συνομιλιών στη Λευκωσία; Όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας πολύ εύστοχα επιθυμεί να είναι ξεκάθαρα, ώστε όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες, να υπάρχει μια εικόνα»

Άρθρο στο Euractiv κάνει λόγο για σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να ξεκινήσει και, κυρίως, αν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, που εκφράζουν τα μέλη του διεθνούς παράγοντα που ασχολούνται ακόμα με το πολιτικό πρόβλημα.

Διπλωμάτες αποκαλούν "ναρκοπέδιο" τους όρους αναφοράς, το πλαίσιο δηλαδή που θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πλευρές για να επαναρχίσουν μετά από δεκαοκτώ μήνες διαπραγματεύσεις λύσης. Δυσκολεύονται να δουν πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και η Τουρκία θα βρουν κοινό έδαφος, όταν οι δημόσιες και παρασκηνιακές τοποθετήσεις τους παραπέμπουν στο αντίθετο.

Και ενώ όλα αυτά είναι νεφελώδη, φοβάμαι πως κερδίζει έδαφος η Συνομοσπονδία, ή αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, όπως την αποκαλούν για να μη γίνει αντιληπτό αμέσως ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο κράτη. Το πιθανότερο είναι, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων να συμπεριληφθεί στο μοντέλο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Αν τελικά διαμορφωθεί και συμφωνηθεί ο χαρακτήρας και η δομή μιας ομοσπονδίας αυτού του είδους, τότε θα έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα, λαμβανομένης υπόψη και της κόπωσης του κυπριακού λαού, αλλά και της πίεσης από οργανωμένα συμφέροντα. Και ο Ερντογάν θα τρίβει τα χέρια του, επειδή εκτός του ελέγχου επί της Κύπρου, θα βάλει την Τουρκία στην Ε.Ε. από το παράθυρο του τουρκοκυπριακού τομέα.