Skip to main content

Κυπριακό: Το ΑΚΕΛ υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων

Ειλημμένη η απόφαση του κόμματος να αποδεχθούμε τα τουρκικά αιτήματα, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό με τις συζητήσεις.

Είναι σταθερή η θέση του κόμματος της Αριστεράς στην Κύπρο, από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ -όπου ο ραδιοφωνικός του σταθμός αποκάλυψε το όνομα του Διγενή, και όπου ούτε ένα στέλεχός του δεν βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα- μέχρι σήμερα, να λαμβάνει υποστηρικτική στάση στις απαιτήσεις των Βρετανών, μέσω της Τουρκίας.

Δήλωσε στο Sputnik ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ερωτηθείς αν πιθανές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ θα βοηθούσαν και απάντησε: «Η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα δεν θα λύσει τη διαμάχη Κύπρου - Τουρκίας σχετικά με την εξόρυξη φυσικών πόρων στη Μεσόγειο.

»Για εμάς δεν αποτελεί προτεραιότητα η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αφού οι κυρώσεις δεν θα ανοίξουν το δρόμο στις διαπραγματεύσεις. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε ένα τέλος στις τουρκικές προκλήσεις και να ξεκινήσουμε ξανά τις συζητήσεις. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη».  

Όταν ο Άντρος Κυπριανού, υποστηρίζει ότι θα λυθεί το Κυπριακό με τις συζητήσεις, αναφέρεται στην ειλημμένη απόφαση του ΑΚΕΛ να αποδεχθούμε τα τουρκικά αιτήματα. Πάντοτε καταφέρεται κατά της όποιας κυπριακής κυβέρνησης, θεωρώντας την υπεύθυνη για την μη αποδοχή των τουρκικών προτάσεων. Ο Κυπριανού, υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση είναι ένα Σχέδιο όπως του Ανάν.

[Παρενθετικώς, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι Κύπρος θα συνεχίσει τη συνεργασία με την χώρα, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. «Φαίνεται πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές. Φυσικά τού εύχομαι καλή επιτυχία. Θα πω μόνο ότι έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. Εχω φιλικές σχέσεις μαζί του. Αλλά όποιος και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα συνεργαστούμε μαζί για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου»].

Αλλά, και το θέμα του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο ΑΚΕΛ, το οποίο έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει συμφωνία στο Κυπριακό, εάν περιλαμβάνει ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις. Σημειώνεται, συναφώς, ότι η ηγεσία του κόμματος είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί παρουσία τουρκικού στρατού (που είναι ΝΑΤΟϊκός) μετά την λύση και την ίδια ώρα αντιδρά στο ΝΑΤΟ!

Έχω γράψει παλαιότερα και δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως το αέριο της Κύπρου πρέπει να διοχετευθεί στην Ευρώπη με αγωγό μέσω της Τουρκίας. Είναι να απορεί κανείς με τις θέσεις του δευτέρου σε εκλογική δύναμη κόμματος της Κύπρου.

Όμως, το ΑΚΕΛ πήρε αρνητική θέση και στο νομοσχέδιο EastMed Act των ΗΠΑ, το οποίο πρωταγωνιστεί τον τελευταίο καιρό στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και ΗΠΑ. Με δημόσια επιστολή, παράγοντες ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευση τους για την πρόσφατη κριτική που άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, στο αμερικανικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού είναι "άστοχες", καθώς παραποιούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και παρουσιάζουν μια μη ακριβή εικόνα.  Μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το East Med Act, ως την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη που έχει σημειωθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ουάσιγκτον από την εποχή του δόγματος Τρούμαν.

Όπως, λοιπόν, επισημαίνεται στην επιστολή, «οι παρατηρήσεις του (κ. Κυπριανού) θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με τη κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν».

Το μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε από το ΑΚΕΛ ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια "κούρσα εξοπλισμών" στο νησί.  Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ακιντζί, ο Οζερσάι και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον εναντίον του EastMed Act.