Skip to main content

Κύπρος: Δεν υποστηρίζουν το Γιαβούζ τα πλοία των Ολλανδών

Τα πλοία της «Vroon Offshore Services» βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το «Γιαβούζ» εφόσον πάει σε κυπριακά ύδατα.

Τα πλοία της ολλανδικής εταιρείας Vroon Offshore Services, ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του «Γιαβούζ» σε κυπριακά ύδατα, κατέστησε απολύτως σαφές η ίδια η εταιρεία μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1), στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των Κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πλοία της «Vroon Offshore Services» βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το «Γιαβούζ» από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα, τόνισε συγκεκριμένα στον «Φιλελεύθερο» εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την Ε.Ε. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής  Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της Ένωσης και κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε επίσης τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, σημειώνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας».

Το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας έχει αγκυροβολήσει νότια της Καρπασίας, έτοιμο να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση εντός μίας εβδομάδας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ειδικότερά, το «Γιαβούζ» έφθασε 20 χιλιόμετρα νότια των ακτών του Αποστόλου Αντρέα στις 8.00 το πρωί χθες, ενώ η Τουρκία με παράνομη Navtex «δέσμευσε», θαλάσσια περιοχή  14 τετρ. χλμ.