Skip to main content

Κύπρος: Για πρώτη φορά κλείνουν οδοφράγματα λόγω κορονωϊού

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Το κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης κατά μήκος της πράσινης γραμμής ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η κυπριακή κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη για μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, αφού είναι η πρώτη φορά από το 2003 - οπόταν και άνοιξαν τα οδοφράγματα - που μια κυβέρνηση προχωρά στο προσωρινό έστω κλείσιμό τους. Η αμφιλεγόμενη απόφαση τέθηκε σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και αφορά τα οδοφράγματα της οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Δερύνειας και της Λεύκας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα οδοφράγματα θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα, μετά το τέλος της οποίας θα γίνει επαναξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Σημειώνεται ότι η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες Κύπριους αλλά και κοινοτικούς που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα επί καθημερινής βάσης είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους.

Την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων με την δικαιολογία της προστασίας των πολιτών από τον κορωνοϊό  κατακρίνει το κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ χαρακτηρίζοντας την ως αλλοπρόσαλλη. Το κόμμα της Αριστεράς σημειώνει επίσης ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξάλλου μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη, οι οποίες κλιμακώνονται το μεσημέρι με εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κλειστό πλέον οδόφραγμα της οδού Λήδρας, του εμβληματικού πεζόδρομου που ενώνει την πρωτεύουσα της χώρας. Κοινωνικές ομάδες, οι οποίες τάσσονται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, χαρακτηρίζουν την απόφαση αυθαίρετη και παράλογη και θέτουν ερωτηματικά για το εάν ο πραγματικός στόχος είναι ο κορωνοϊός δεδομένου ότι στην Κύπρο δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα.

Μονομερής ενέργεια λένε οι Τουρκοκύπριοι

Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια για τα «μονομερή βήματα» εξέφρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος μέσω ανακοίνωσης τόνισε την ανάγκη για κοινές αποφάσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό. Στην ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την πρόθεση της κυβέρνησης του για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων να αντιπαραβάλλει τα συμπεράσματα της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα υγείας, σύμφωνα με τα οποία, η όποια λήψη μέτρων για τον κορωνοιό θα έπρεπε να αφορά τα σημεία εισόδου στη χώρα και όχι τα οδοφράγματα.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι η απόφαση για προσωρινό κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις αλλά «συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Σε σχετική του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημείωσε ότι οποιαδήποτε άλλη σύνδεση ή αναφορά στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle