Skip to main content

Κύπρος: Σχέδιο για τον τουρισμό με το βλέμμα στη Γερμανία

Σχέδιο δράσης για σταδιακή άρση των περιορισμών στα αεροδρόμια της Κύπρου καταρτίζει η κυβέρνηση της χώρας.

Το σχέδιο δράσης για σταδιακή άρση των περιορισμών στα αεροδρόμια της Κύπρου καταρτίζει σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη που θα αφορά στην τουριστική βιομηχανία, με στόχο το άνοιγμα των αεροδρομίων για αφίξεις τουριστών από την 1η Ιουλίου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα καθοριστούν συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια για τις αφίξεις, το ενδεχόμενο υποχρεωτικής εξασφάλισης ιατρικών εγγράφων για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κύπρο, αλλά και ο καθορισμός πρωτοκόλλων για υγειονομικούς ελέγχους σε τουριστικούς χώρους.

Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται μία μέρα μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη 11 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας για το θέμα του ανοίγματος των συνόρων εν μέσω κορωνοϊού και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν - και οι οποίες θεωρούνται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Γερμανούς πολίτες- σε σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και τα ιατρικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν.

Προτεραιότητα για την Κύπρο η Γερμανία

Κυβερνητικές πηγές από τη Λευκωσία τόνισαν τη σημασία της χθεσινής τηλεδιάσκεψης για την Κύπρο, δεδομένου ότι η γερμανική αγορά αποτελεί τον κύριο στόχο της χώρας σε σχέση με τον τουρισμό. Αυτό καθίσταται σαφές και από τις ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος χθες παρακάθισε σε τηλεδιάσκεψη με τον σύνδεσμο ταξιδιωτικών πρακτόρων της Γερμανίας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο σύνδεσμος ζήτησε το λεπτομερές πλάνο της κυπριακής κυβέρνησης για τα βήματα που ακολουθούνται ώστε η Κύπρος να υποδεχτεί τουρίστες από τη Γερμανία. Ανάλογες τηλεδιασκέψεις έγιναν το τελευταίο διάστημα και από τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου Σάββα Περδίο.

Οι προσπάθειες της Λευκωσίας για τη δημιουργία αναλυτικών πρωτοκόλλων θα συνεχιστούν και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες της DW θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Εξωτερικών της κυπριακής κυβέρνησης σε νέα τηλεδιάσκεψη με θέμα τον τουρισμό, την οποία θα συγκαλέσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η στροφή του κυπριακού τουριστικού σχεδιασμού στη γερμανική αγορά δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αφού τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου στη γερμανική αγορά.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle