Skip to main content

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν μετά από 46 χρόνια τα οστά του Γιώργου Κατσάνη

Ο διοικητής της 33 Μοίρας Καταδρομών Γιώργος Κατσάνης έπεσε ηρωικά στην Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. Το μήνυμα του ΓΣ Ηρακλής.

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, του θρυλικού διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος το πρωί της 21ης Ιουλίου 1974 έπεσε στην πρώτη γραμμή της μάχης στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα πριν από περίπου μία εβδομάδα το ειδικό κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, στο οποίο είχαν σταλεί οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές για τη ταυτότητα 6 αγνοουμένων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο διοικητής της 33 Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης.

Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την οικογένεια (σύζυγο και κόρες) του Γεώργιου Κατσάνη. Αναμένεται πως σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για παράδοση των οστών στην οικογένεια και μεταφορά για ταφή στην Ελλάδα, ενδεχομένως στις Σέρρες από όπου καταγόταν ο αξιωματικός.

Ο ηρωικός στρατιωτικός είχε σκοτωθεί στις 21 Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.

Ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε το 1934 στο Σιδηρόκαστρο, φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων και σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του Ηρακλή.

Διακρίθηκε στα 100μ., τα 200μ., τη σκυταλοδρομία (κατά κύριο λόγο) και το μήκος, προτού εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων το 1952 και το Σώμα Καταδρομών το 1956.

Σύμφωνα με την κόρη του, είχε κινδυνεύσει σοβαρά να χάσει δύο φορές τη ζωή του σε αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και το Καυτανζόγλειο.

Ο Ηρακλής θέλοντας να τιμήσει τον Γεώργιο Κατσάνη, μετονόμασε σε «Κατσάνειο» το κλειστό γυμναστήριο επι της Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό του ο ΓΣ Ηρακλής ανέφερε:

«Μετά από 46 χρόνια, ταυτοποιήθηκαν τα οστά του Ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη, διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος την 21η Ιουλίου του 1974 σκοτώθηκε σε μάχη, στον Άγιο Ιλαρίωνα στην Κύπρο.

Ο ταγματάρχης και αθλητής του Ηρακλή, που άφησε το στίγμα του στην ιστορία του συλλόγου, έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ».