Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
x

ΚΥΠΡΟΣ:ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»

Η κοινοπραξία Noble-Shell-Delek υπέγραψε σήμερα την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και ένα αναθεωρημένο συμβόλαιο για το τεμάχιο «12».

Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek για άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και αναθεωρημένο συμβόλαιο για το τεμάχιο «12» για περίοδο 25 ετών.

Πλέον, σύμφωνα με το philenews.com, η κοινοπραξία μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας περνά στην επόμενη φάση. Στόχος η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών. Προηγήθηκαν τα στάδια της οριοθέτησης, της αδειοδότησης, της έρευνας και των γεωτρήσεων.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής υπογραφών, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, κατέστησε σαφές ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την καθιστά επίσης και βήμα για την πορεία του φυσικού αερίου των περιοχών της Ανατολής προς τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πρόκειται για μεταφορά μέσω υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό της Αιγύπτου και μέσω LNG στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία που εγκρίθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται σε οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, έσοδα που αφορούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο για την πενταετία 2020-2025, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εδραίωση των συνεργασιών με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ