Skip to main content

Κυριακή Ουδατζή: Μία σύγχρονη γυναίκα που κάνει πράξη τα σχέδιά της

H διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτων και διδάκτωρ στην Ανάδειξη Μνημείων Πολιτισμού μιλάει στη Vwoman.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Για την Κυριακή Ουδατζή η αρχιτεκτονική ήταν ένας έρωτας που γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη της για δημιουργία. Παράλληλα, η αρχαιολογία ήταν πάντα η μεγάλη της αγάπη. Κατάφερε να συνδιάσει και τα δύο μέσω των μεταπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών στην Ανάδειξη Μνημείων. Τα έργα αστικού σχεδιασμού αποτελούν για τη διευθύντριας του Ολυμπιακού Μουσείου πάντα μία μεγάλη πρόκληση. Πρόσφατο έργο της υπήρξε η ανάπλαση της 1ης προβλήτας του λιμανιού Θεσσαλονίκης. Όμως το πάθος της  Κυριακής Ουδατζή ειναι η μουσειογραφικές μελέτες ΜουσείωνΜουσείων.

Το Ολυμπιακό Μουσείο μπήκε στη ζωή της διευθυντρίας του, το 2005 όταν ανέλαβε  αρχικά την «Έκθεση Ναυταθλητισμού» και στην συνέχεια τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου -σημερινού- κτιρίου. Έκτοτε  το Ολυμπιακό Μουσείο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή. Μέσα από στοχευόμενες δράσεις της κατάφερε το Μουσείο να αναγνωριστεί  επισήμως  ως Ολυμπιακό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και να  θεσπίσει  το «Olympic Day Run» – τον μοναδικό διεθνώς αναγνωρισμένο Ολυμπιακό Αγώνα δρόμου στην Ελλάδα. Ο λόγος που μας προσκαλεί να επισκεφτούμε το Ολυμπιακό Μουσείο είναι η μοναδική στον κόσμο Ολυμπιακή συλλογή με σπάνια ιστορικά τεκμήρια.

Το πάθος και η τόλμη είναι ο τρόπος που αντιδρά στην έμφυλη διάκριση και τις προκλήσεις που βιώνει ως σύγχρονη γυναίκα.Είναι όμως αισιόδοξη πως οι γυναίκες θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε υγιείς βάσεις για μια πιο δίκαιη  για εμάς κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή της στη Vwoman.gr