Skip to main content

Κυριακίδης (Άρης) - Κορωνοϊός: Κάτι πρωτόγνωρο αλλά αντιμετωπίζεται

Ο γιατρός των «κιτρινόμαυρων» υπογράμμισε πως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και πράττουν ανάλογα.

Για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα με την εξάπλωση του κορωνοϊού μίλησε στον ρ/σ «Yellow», ο γιατρός της ΠΑΕ Άρης, Θεοχάρης Κυριακίδης υπογραμμίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και πράττουν ανάλογα.

Αναλυτικά τα όσα είπε το στέλεχος των «κιτρινόμαυρων»:

Καταρχάς, πώς βλέπετε μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν παρθεί;

«Νομίζω πως αυτή την στιγμή ζούμε μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο προφανώς τόσο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Θεωρώ ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, το αν πάρθηκαν γρήγορα ή όχι κρίνεται καθημερινά, από τα κρούσματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή, να είμαστε αισιόδοξοι αλλά και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που δίνονται. Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε γιατί όπως είδατε δεν ήμασταν και πολύ πειθαρχημένοι. Ωστόσο σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο που όμως αντιμετωπίζεται ψύχραιμα από τον κόσμο πλέον».

Τι θα πρέπει για αρχή να κάνουμε;

«Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, καλή υγιεινή δηλαδή να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, αν υπάρχει η δυνατότητα της τεχνολογίας να μιλάει μέσω κινητού με τους παππούδες του. Όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τις επαφές με τις ευπαθείς ομάδες και από εκεί και πέρα αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, να καλέσει τον γιατρό του, να πάρει οδηγίες και από εκεί και πέρα να ακολουθήσει το πρωτόκολλο που υπάρχει, δεν χρειάζεται να πάει απευθείας στο νοσοκομείο».

Αυτές τις συμβουλές δώσατε και στους αθλητές του Άρη;

«Φυσικά, από την πρώτη στιγμή που είδαμε πως όλοι θα μείνουμε σπίτι μας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δόθηκαν εντολές. Απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αποφυγή αεροδρομίου, να μείνουν όλοι σπίτι. Ό,τι πρόβλημα υπάρξει να επικοινωνήσουν μαζί μου αν και ήδη έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Ειδικά με τους ξένους, υπάρχει ενημέρωση για το πως πηγαίνει η κατάσταση στην χώρα μας αλλά θεωρώ πως όλοι τηρούν τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει».

Έχουν και εκείνοι αντίστοιχη ανησυχία;

«Σαφώς και έχουν, οι περισσότεροι όπως ξέρετε είναι μακριά από τις οικογένειες τους οπότε το να τους κρατήσουμε εδώ επιτείνει τις ανησυχίες, αλλά είναι αναγκαίο. Όλοι είναι εδώ, είναι καλά και οι οικογένειες τους. Έχει δοθεί και πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και διατροφής και όσο πάει, θα τους δίνεται πρόγραμμα».

Είχατε και τον ρόλο του ψυχολόγου;

«Σίγουρα υπήρχαν κουβέντες αρκετών ωρών για να καταλάβουν και οι ίδιοι την σοβαρότητα της κατάστασης και να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να μείνουν σπίτι, νομίζω όμως πως όλοι επειδή είναι πολύ ώριμοι και ακούν, κατάλαβαν τι πρέπει να κάνουν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Με την κουβέντα η ανησυχία μετριάζεται».

Πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός των αθλητών όταν ξεκινήσουν και πάλι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις;

«Θεωρώ πως εφόσον παρθεί κάποια στιγμή η απόφαση να ξανά ξεκινήσουμε, θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε όλες τις ομάδες προκειμένου να γίνει μια μικρή προετοιμασία, να επανέλθουν οι αθλητές γιατί είναι διαφορετικό το να είσαι σπίτι από το να προπονείσαι με την ομάδα. Θα γίνει μια σειρά προπονήσεων, δεν γίνεται να παίξουν από την μια μέρα στην άλλη. Μάλλον θα δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για την προετοιμασία, μάλλον 15 μέρες θα ήταν αυτό που πρέπει».

Τι μπορεί να πήγε λάθος σε άλλες χώρες όπως π.χ στην Ιταλία;

«Θεωρώ πως όλες οι χώρες όπως και εμείς που είμαστε στην Μεσόγειο, το πήραμε κάπως αψήφιστα στην αρχή. Λέγαμε ''έλα μωρέ, δεν θα έρθει σε εμάς κτλ'' και νομίζω πως άργησαν αρκετά να πάρουν τα μέτρα που πήραν τώρα. Αν συνεχίζαμε και εμείς με την ίδια τακτική, μπορεί να βρισκόμασταν σε ίδιο σημείο».

Είμαστε κοντά στο να δοθεί το εμβόλιο στο ευρύ κοινό;

«Αυτό νομίζω αλλάζει μέρα με την μέρα, πριν λίγο καιρό έλεγαν πως θα βρεθεί σε 18 μήνες, τώρα γίνονται πιο εντατικές δοκιμές και θεωρώ αργά ή γρήγορα θα βρεθεί το φάρμακο είτε αυτό θα είναι κάποιο χάπι είτε εμβόλιο. Πιθανόν να υπάρξει δεύτερος γύρος το φθινόπωρο αλλά αν μέχρι τότε έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο, θα το περάσουμε νομίζω πιο ανώδυνα».