Skip to main content

Κυριακίδης: Ντύνει με λευκό μάρμαρο δύο νέα έργα 32 εκατ ευρώ

Η FHL Η. Κυριακίδης, υπογράφει δύο νέα μεγάλα έργα στο εξωτερικό και προτείνει τη διανομή γενναίου μερίσματος από τα κέρδη του 2014.

Δύο μεγάλα δημόσια έργα, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται η FHL Η. Κυριακίδης Μάρμαρα- Γρανίτες ΑΒΕΕΕ, στο εξωτερικό. Οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν στο επόμενο δεκαήμερο, οπότε και θα ενισχύσουν σημαντικά το ανεκτέλεστο έργων της πρώτης σε πωλήσεις ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας το 2014.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr διευθυντής εξαγωγών και μέλος δ.σ, Γεώργιος Πετρόπουλος, πρόκειται για δύο έργα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και μένει να μπούνε οι υπογραφές, το ένα είναι ύψους προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και, το άλλο, 12 εκατ. ευρώ.  

Η εισηγμένη FHL Η. Κυριακίδης, επικεφαλής ομίλου στον κλάδο της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου και ορυκτών πετρομάτων, αυτή την περίοδο εκτελεί ακόμη ένα πολύ μεγάλο έργο, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που αφορά την επένδυση τζαμιού στην Ούφα της Σιβηρίας.

Η «Κυριακίδης», μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης σε επίπεδο ομίλου, έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση των χρηματο-οικονομικών της, έδωσε ήδη μέσα στο χειμώνα προμέρισμα τους μετόχους της 0,10 ευρώ/ μετοχή και η πρόταση της διοίκησης για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 19ης τρέχοντος, είναι, η διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ/μετοχή, δηλαδή, αφαιρουμένων των 0,10 ευρώ που διανεμήθηκαν, επιπλέον 0,14 ευρώ/μετοχή.

Να σημειωθεί ότι το 2014 η FHL Η. Κυριακίδης, με πωλήσεις 43,97 εκατ. ευρώ, ήρθε πρώτη στον ελληνικό κλάδο μαρμάρου. Η εταιρεία εξάγει το 90% της παραγωγής της και όπως άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία α' τρίμηνου 2015 (ενοποιημένες πωλήσεις 10,204 εκατ. ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της - σχεδόν το 70%- πραγματοποιείται στην Ασία.  Από τις πωλήσεις στην Ασία, η Κίνα απορροφά το 90% αλλά σε ακατέργαστο ογκομάρμαρο, ενώ οι λοιπές πωλήσεις σε κομμένο προϊόν κατευθύνονται σε Σιγκαπούρη, Κορέα, Φιλιππίνες ( π.χ. ξενοδοχείο Shangri La στη Μανίλα).

Στη παρούσα φάση, ο όμιλος, δε σχεδιάζει επεκτάσεις με νέες εξαγορές αλλά έχει υποβάλλει αιτήματα και περιμένει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να επεκτείνει τα λατομεία που εκμεταλλεύεται στη Θάσο( περιοχή Σαλιάρα) και στο Νευροκόπι νομού Δράμας.