Skip to main content

Κυρίαρχος ο Τσίπρας στους συνέδρους – Πώς ψήφισε η Θεσσαλονίκη

Στις δύο νομαρχιακές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 61% με 62% στην Α' και κοντά στο 65% στη Β'.

Κυριαρχία των «προεδρικών» οι οποίοι υποστηρίζουν τις αλλαγές στο κόμμα τις οποίες πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνουν τα αποτελέσματα των προχθεσινών εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των συνέδρων, ενόψει του συνεδρίου το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 14 έως 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή της Κουμουνδούρου, στις εκλογές προσήλθαν περίπου 45.000 άτομα, με το ποσοστό συμμετοχής να είναι κατά μέσο όρο στο 65%. Υπήρχαν νομαρχιακές οργανώσεις, όπως της Κοζάνης και των νησιών του Αιγαίου όπου ψήφισε το 80% των μελών και άλλες που το ποσοστό ήταν λίγο πάνω από το 50%.

Στις δύο νομαρχιακές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 61% με 62% στην Α' και κοντά στο 65% στη Β'. Με βάση τα ανωτέρω, ο αριθμός των συνέδρων αναμένεται να ξεπεράσει σίγουρα τους 5.000 και μαζί με τους εξ οφίτσιο, ίσως ανέλθει και στους 5.700.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, οι «προεδρικοί» φαίνεται να ελέγχουν το 75% έως 78% των συνέδρων και το υπόλοιπο 22% έως 25% πρόσκειται στην «Ομπρέλα» που συνιστά την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, η επιμέρους κατανομή των συνέδρων στις διάφορες τάσεις που συγκροτούν το στρατόπεδο των «προεδρικών», είναι προς το παρόν επισφαλής.

Υπενθυμίζεται ότι στους «προεδρικούς» συνασπίζονται η Κίνηση Μελών (Παππάς, Σπίρτζης, Μπαλάφας κ.ά.), η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) (Ρήγας, Κοτσακάς, Σκορίνης), οι πρώην της ΔΗΜΑΡ (Θεοχαρόπουλος, Καλπάκης), η Γέφυρα (Μπίστης, Παναγιώτου κ.λπ.), οι Πασοκογενείς (Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Τσιόκας, Μωραΐτης, Μαδεμλής) και η ομάδα του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου (Ηλιόπουλος, Χατζηγεωργίου κ.ά.).

Όσον αφορά τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ανοιχτή ένταξη σε τάσεις έχουν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης (Κίνηση Μελών) και οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΡΕΝΕ). Οι δε συντονιστές των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών Κώστας Αμπατζάς της Α' και Χρήστος Μαϊκίδης της Β', πρόσκεινται στην ομάδα του Δ. Τζανακόπουλου.

Στην Α' Θεσσαλονίκης ψήφισαν περί τα 2.200 μέλη σε σύνολο περίπου 3.650 και αναμένεται να εκλεγούν περί τους 250 με 300 συνέδρους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι «προεδρικοί» λαμβάνουν περισσότερο από 80%.

Στη Β' Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν περίπου 750 μέλη σε σύνολο περίπου 1.150 και αναμένεται να εκλεγούν περί τους 85 συνέδρους. Και εδώ η κυριαρχία των «προεδρικών» είναι καθολική.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει η πιστοποίηση των συνέδρων και πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στις λίστες οι οποίες θα διαμορφωθούν κατά την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής η οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνει στις 8 Μαΐου, από τη βάση του κόμματος, μαζί με την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.