Skip to main content

Κυριζίδης: Ακόμα και σήμερα ο Μητσοτάκης θα επέλεγε Ταχιάο;

Σε μακροσκελές κείμενο του ο υποψήφιος δήμαρχος χαρακτηρίζει τον κ. Ταχιάο ως ακατάλληλο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

Σκληρή επίθεση στον συνυποψήφιο του Νίκο Ταχιάο πραγματοποιεί ο Μάκης Κυριζίδης μετά το περιστατικό στον αέρα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο.

Σε μακροσκελές κείμενο του ο κ. Κυριζίδης χαρακττηρίζει τον κ. Ταχιάο ως μη κατάλληλο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «δεν έχει σχέδιο για την πόλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει κανένα σεβασμό ούτε στους συνυποψήφιους του ούτε στους πολίτες. Θεωρεί ότι οι πρώτοι "τραβολογάνε τους ανθρώπους για να γίνουν αντιδήμαρχοι" και οι δεύτεροι "πηγαίνουν να ψηφίσουν παραταξούλες και μικροφιλοδοξίες". Μια τέτοια αντίληψη στην αυτοδιοίκηση είναι αποκρουστική. Στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι παλαιοκομματική αν όχι φασίζουσα»

Αναλυτικά η δήλωση του Μάκη Κυριζίδη:

Λέω συχνά ότι σκεφτόμαστε θετικά και κοιτάμε ψηλά, ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Δεν είναι μόνο ωραίο, είναι και πολύ ουσιαστικό και το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι και κυρίως οι πιο νέοι ψηφοφόροι. Σήμερα όμως θέλω να απευθυνθώ σ'αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Τί νομίζουν; Ότι επειδή κοιτάω ψηλά δεν βλέπω τι ποιεί η δεξιά μου;

Βλέπω και αναρωτιέμαι: θα ξαναέκανε σήμερα την ίδια επιλογή προσώπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Θα ξαναπρότεινε τον Ταχιάο ως τον εκλεκτό του για τη Θεσσαλονίκη; Πιστεύω πως όχι, και εξηγώ γιατί.

Ο κύριος Ταχιάος δεν είναι κατάλληλος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Δεν έχει σχέδιο για την πόλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει κανένα σεβασμό ούτε στους συνυποψήφιους του ούτε στους πολίτες. Θεωρεί ότι οι πρώτοι "τραβολογάνε τους ανθρώπους για να γίνουν αντιδήμαρχοι" και οι δεύτεροι "πηγαίνουν να ψηφίσουν παραταξούλες και μικροφιλοδοξίες". Μια τέτοια αντίληψη στην αυτοδιοίκηση είναι αποκρουστική. Στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι παλαιοκομματική αν όχι φασίζουσα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές θεωρεί ότι ο "μικρόκοσμος της Νέας Δημοκρατίας" δεν ενδιαφέρει τη Θεσσαλονίκη και ότι δέχεται ανταρτοπόλεμο από τους υποψηφίους, που αντλούν από την πολιτική ή την αυτοδιοικητική τους εμπειρία για να προσφέρουν στην πόλη αντιπροσωπεύοντας τους δημότες της. Χρησιμοποιεί αυτόν τον "μικρόκοσμο" για να δικτυωθεί και τον προσβάλει ταυτόχρονα.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να τιμήσει την επιλογή ενός κόμματος -και το πολιτικό κεφάλαιο που του δίνει αυτή η επιλογή- δηλώνει απερίφραστα ότι έχει δική του ατζέντα, ότι δεν θέλει ο αρχηγός του "να χώνεται στα πράγματα της πόλης" λες και θεωρεί δεδομένο ότι το ενδιαφέρον του κορυφαίου πολιτικού δεν θα είναι για καλό.

Αντί να ευγνωμονεί τον πολιτικό του φορέα για τη δεύτερη ευκαιρία που του δίνει μετά τη ρήξη που προκάλεσε το 2010 και την ιδιόχειρη παράδοση της δημαρχίας στην Πρωτοβουλία, στρέφεται και πάλι εναντίον της ΝΔ και κατά των ανθρώπων που συνδέονται μαζί της. Τότε για τον Ταχιάο η Νέα Δημοκρατία ήταν ακροδεξιό μόρφωμα και σήμερα διαλέγεται με "απατεώνες" που κάνουν "πλασματικό μακεδονομαχικό αγώνα". Δεν αισθάνεται ότι συναγωνίζεται ή ότι ηγείται, αλλά ότι απειλείται, ότι είναι δέσμιος γιατί περιμένει τα παζάρια των μικρότερων.

Έχει ήδη ματαιώσει κάθε μορφής συναίνεση, κάθε γέφυρα συνεργασίας με τους ανθρώπους της πόλης. Το υπερτροφικό Εγώ του φαίνεται να ζει μεταξύ Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, διατείνεται ότι είναι ο καλύτερος μάνατζερ και ταυτόχρονα προκαλεί σε "πόλεμο".

Δεν βλέπω τίποτε θετικό σ'αυτόν τον "μάνατζερ" του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αυτοαποκαλείται. Επειδή όμως οι άνθρωποι που ζουν στη Θεσσαλονίκη τώρα ψάχνουν για το τί πρέπει να γίνει στην πόλη και ποιοί θα αναλάβουν να το κάνουν, η συζήτηση πρέπει να είναι δημόσια. Και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται από τα δήθεν εσωκομματικά προβλήματα κανενός.

Γι αυτό χρειάζεται επειγόντως δημόσια συζήτηση, μπροστά στους πολίτες. Με θέσεις και ήθος. Όσον αφορά το ύφος του κυρίου Ταχιάου, αν είμασταν στο δημοτικό θα αντιμετωπίζονταν ως bullying. Tώρα που μεγαλώσαμε, δανείζομαι την έκφρασή του, είναι φαιδρό.