Skip to main content

Κυριζίδης: Στον αυτόματο πιλότο ο δήμος - Καθαριότητα το 1ο πρόβλημα

Καθαριότητα, συγκοινωνίες, θέσεις στάθμευσης και κυκλοφοριακό τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα της Interview.

Την καθαριότητα και τις αστικές συγκοινωνίες κρίνουν οι πολίτες ως τα πιο σημαντικά προβλήματα για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview για λογαριασμό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μάκη Κυριζίδη.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα το 67% των ερωτηθέντων κρίνει την καθαριότητα ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ακολουθεί σε ποσοστό 52% τις συγκοινωνίες, το 44% τις θέσεις στάθμευσης και το 38% το κυκλοφοριακό.

Ακολουθούν η εγκληματικότητα (με 23%), τα δημοτικά τέλη (με 19%) και η σχολική στέγη (με 10%). Σύμφωνα με την έρευνα η Καθαριότητα απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες ενώ τους άντρες το θέμα με τα δημοτικά τέλη.

«Είναι γεγονός ότι όλες οι δομές του δήμου είναι στον αυτόματο πιλότο την τελευταία 2ετία και δεν το λέω από αντιπολιτευτικό μένος. Το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο δήμαρχος πως οι βασικές του αρμοδιότητες η διοίκηση του βαθμολογείται στη βάση. Αυτό όμως που είναι πιο εμφανές είναι η Καθαριότητα, δυστυχώς κανένας σχεδιασμός, κανένα μεγάλο έργο, ακόμα περιμένουμε τους υπόγειους κάδους και όλες τις άλλες παρεμβάσεις. Στον αυτόματο πιλότο η Καθαριότητα και στο φιλότιμο των υπαλλήλων», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης.

Οι ερωτηθέντες ζητούν να λειτουργήσει επιτέλους κάποια στιγμή το Μετρό και θέλουν περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις (ποσοστό 36%). Συγκεκριμένα, στην ερώτηση: «Τι κατά την άποψη σας λείπει από τη Θεσσαλονίκη και θα θέλατε να έχει περισσότερο η πόλη», το 67% απαντά το Μετρό, το 36% αθλητικές εγκαταστάσεις, το 27% την ανάδειξη ιστορικών μνημείων της πόλης, το 15% παιδικούς σταθμούς, το 8% τουριστική ανάπτυξη και το 3% την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.

Ένας στους δύο πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, κρίνουν αρνητικά την δημοτική αστυνομία (54%), ενώ θετικά το 33% των ερωτηθέντων.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε και από το επίπεδο της εξυπηρέτησης τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς ένας στους δύο πολίτες δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Στο ερώτημα για το κριτήριο επιλογής Δημάρχου στις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι Θεσσαλονικείς δίνουν το χαμηλό ποσοστό του 6% στην επιλογή να έχει κομματική στήριξη αυτός ο υποψήφιος. Σχετικά με το προφίλ ενός ικανού και αποδεκτού από την πλειοψηφία των πολιτών δημάρχου, οι πολίτες επιθυμούν έναν καταξιωμένο επαγγελματικά (52%), έντιμο (50%), με πρόγραμμα (48%) και νέο σε ηλικία (35%).

Σχολιάζοντας ο κ. Κυριζίδης το συγκεκριμένο κριτήριο επιλογής των πολιτών και για τις κομματικές στηρίξεις τόνισε ότι «έχουμε αποδείξει με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς ότι δεν περιμένουμε ούτε τη ΝΔ ούτε κανένα κομματικό γραφείο να μας δώσει τη στήριξή του». «Σαφώς και επιθυμούμε να συνομιλήσουμε με όλους και την οποιαδήποτε στήριξη, αλλά στήριξη στην προσπάθειά μας, στις δράσεις μας και στο όραμά μας. Δεν συμφωνούμε με υποψηφίους, οι οποίοι εμφανίζονται ξαφνικά στην Αυτοδιοίκηση», ανέφερε.  

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά τι θα κάνει ο νυν δήμαρχος. «Η «Πρωτοβουλία» έχει προβλήματα αλλά δεν μας επηρεάζει αυτό. Εγώ θα ήθελα υποψήφιο τον Γιάννη Μπουτάρη, να είναι αντίπαλός μας, δεν ξέρω τι θα εξαγγείλει το επόμενο διάστημα», τόνισε.  

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα άλλαζαν με τίποτε την ζωή τους στη Θεσσαλονίκη με μία αντίστοιχη στην Αθήνα, καθώς αγαπούν την πόλη τους παρόλα τα προβλήματά της.

Στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα μιλήσουν άνθρωποι της πόλης και θα παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες. Θα προτείνουν λύσεις με στόχο τη διαμόρφωση του προγράμματος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Θετικά». Τον επόμενο μήνα ο συνδυασμός του κ. Κυριζίδη θα ανακοινώσει και άλλα ονόματα υποψηφίων, από εκλεγμένους και αιρετούς αντιπροσώπους, όχι μόνο από την παράταξη των «Εντάξει».

Την έρευνα της Interview, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων στο Δήμο Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2018 παρουσίασε ο Δημήτρης Βασιλειάδης.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ