Skip to main content

Κυριζίδης: Ώρα να βγει μπροστά η παραγωγική γενιά της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Μάκη Κυριζίδη στη Voria.gr: Κάτω από τη βάση ο Μπουτάρης - Μήνυμα ανανέωσης - Οι προτάσεις για καθαριότητα, κυκλοφοριακό και δημόσιο χώρο.

Μήνυμα για την ανάγκη ανανέωσης στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στέλνει με συνέντευξή του στη Voria.gr, ο υποψήφιος δήμαρχος  Μάκης Κυριζίδης, τονίζοντας ότι η δημοτική παράταξή του, «Θεσσαλονίκη Θετικά», θέλει να εκφράσει το παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της πόλης που πρέπει να αναλάβει τα ηνία της στην επόμενη δεκαετία, μακριά από τις κομματικές ταμπέλες.

Ο κ. Κυριζίδης αναφέρει ότι μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού του, προσθέτοντας ότι σε αυτό το διάστημα θα ανακοινώνονται τα ονόματα που θα περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του.

Παράλλλα, ο ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι ο συνδυασμός του επεξεργάζεται πρόταση για μια δημοτική συγκοινωνία με περιφερειακές θέσεις στάθμευσής και μετακίνηση με λεωφορεία του δήμου, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στη διοίκηση Μπουτάρη για τον τομέα της καθαριότητας, προτείνοντας την πλήρη αναδιοργάνωσή της. Στην ίδια κατεύθυνση, παραθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του ατζέντας για το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα και τον δημόσιο χώρο.

Ο 37χρονος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος βαθμολογεί τον Γιάννη Μπουτάρη κάτω από τη βάση, καθώς, όπως αναφέρει, απέτυχε στα θέματα της καθημερινότητας, αν και αναγνωρίζει ότι έφερε κάποια θετικά στοιχεία στην πόλη.

Τέλος, ο κ. Κυριζίδης διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις του με τον κ. Καλαφάτη είναι εξαιρετικές, ενώ χαρακτηρίζει μονόδρομο τον διάλογο και τη συνεργασία με άλλους συνδυασμούς.


Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ως υποψήφιος δήμαρχος; Ποια ήταν η αφορμή που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η απόφαση πάρθηκε εδώ και καιρό, γιατί, όπως γνωρίζετε, είμαι ενεργός στον δήμο Θεσσαλονίκης, μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Ταυτόχρονα με την απόφαση του επικεφαλής, της παράταξης με την οποία είχα εκλεγεί, του κ. Σταύρου Καλαφάτη ότι δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με την Αυτοδιοίκηση αλλά και με την παρότρυνση πολλών φίλων, που σκέφτηκαν ότι πρέπει να σταματήσουν να μονοπωλούν τον δημόσιο διάλογο και τα δημόσια αξιώματα άνθρωποι οι οποίοι είναι τρεις και τέσσερις δεκαετίες στην πόλη. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να δράσουμε θετικά και να φέρουμε μια φρέσκια πρόταση για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης.

Σε τι διαφέρει η δική σας υποψηφιότητα, από όλες τις υπόλοιπες που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί; Για ποιο λόγο να σας στηρίξουν οι δημότες;

Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της σοβαρότητας και της ευθύτητας. Από την αρχή έχουμε βγει χωρίς παραπολιτικά και παραφιλολογίες και έχουμε δηλώσει την επιθυμία μας. Από την άλλη έχουμε δηλώσει ήδη ότι θα μιλήσουμε θετικά, δηλαδή δεν θα ξοδέψουμε χρόνο και ενέργεια στο τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι ή τι λένε οι αντίπαλοί μας. Έχουμε κουραστεί με τους διαξιφισμούς και τα μαλώματα,  τίποτα να μην συμβαίνει στην πόλη.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο, καθαρό πλαίσιο, το οποίο είναι μακριά από τις κομματικές ταμπέλες και τους κομματικούς υποψηφίους. Δεν πιστεύουμε σε τέτοιες υποψηφιότητες και αυτό το κοινωνούμε καθημερινά. Τέλος θα παρουσιάσουμε πρώτοι απ΄ όλους - και παρουσιάζουμε ήδη κάποιες θέσεις – το πρόγραμμά μας, στο οποίο θέλουμε να κριθούμε αυστηρά από τους συμπολίτες αλλά κυρίως να επαναφέρουμε τον δημόσιο διάλογο και των συζητήσεων στα προβλήματα της πόλης και στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά, πιστεύω, αποτελούν μια έντιμη στάση και είναι μια στάση η οποία θα έχει συγκεκριμένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της πόλης. Και αυτό, πιστεύω, θα επιλέξουν οι πολίτες.

Είστε μόλις 37 χρονών. Δεν έχετε αναλάβει θέσεις ευθύνης. Το θεωρείτε μειονέκτημα ή πλεονέκτημα;

Η παραγωγική γενιά πρέπει να αναλάβει τα ηνία της Θεσσαλονίκης κι αυτή να οδηγήσει την πόλη στην επόμενη δεκαετία. Θέλουμε να εκφράσουμε το δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της πόλης, πιστεύοντας στην κατάρρευση του μύθου ότι θέσεις ευθύνης στα κοινά πρέπει να αναλαμβάνει κάποιος στα όρια συνταξιοδότησης.

Από την άλλη, όλοι αυτοί που διοίκησαν την πόλη έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Όχι μόνο ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και όλοι οι αντιδήμαρχοί που επί οκτώ χρόνια συνδιοικούν. Δεν νοείται κάποιος που διοικεί την πόλη από το 2010, προεκλογικά να εμφανίζεται παρθενογεννημένος και να ευαγγελίζεται το μέλλον. Ναι, είμαι νέος, είμαι άφθαρτος και γνωρίζω καλά τον Δήμο. Για αυτό ερχόμαστε να εκφράσουμε την αλλαγή και να διοικήσουμε την «Θεσσαλονίκη Θετικά».



Ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού σου «Θεσσαλονίκη Θετικά»;

Βασικό μας σύνθημα είναι το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Οι προτεραιότητες είναι οι καλλικρατικές αρμοδιότητες και οι αρμοδιότητες του Κλεισθένη. Βλέπουμε δημοτικές διοικήσεις και δημάρχους που δε ενδιαφέρονται για την Καθαριότητα, για το πράσινο, για το δημόσιο χώρο, το κυκλοφοριακό, αλλά για την δημόσια εικόνα τους και την προσωπική τους αυταρέσκεια. Εμείς θα ασχοληθούμε με την καθημερινότητα και με μικρά βήματα θα δώσουμε υπεραξία στη Θεσσαλονίκη.  

Πότε αναμένεται η παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Θετικά», αλλά και τα ονόματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο;

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός μας. Προς το παρόν δίνουμε κάποιες θέσεις μας στην κρίση των συμπολιτών μας. Παράλληλα, μέσα στο ίδιο διάστημα θα ανακοινωθεί και ο βασικός κορμός του συνδυασμού. Βέβαια, δημοτικοί σύμβουλοι και διαμερισματικοί, που είναι εν ενεργεία, θα βλέπετε ανά εβδομάδα να προσχωρούν και να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις. Θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι και από τους «Εντάξει» και από άλλες παρατάξεις.

Πραγματοποιήσατε μια έρευνα για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Τι προτείνετε εσείς ως λύση στα προβλήματα που ανέδειξαν οι πολίτες;

Καθαριότητα: Η Καθαριότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης θέλει μια πλήρη αναδιοργάνωση. Οι αυτοιδιοικητικές αρμοδιότητες είναι στον αυτόματο πιλότο. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα πόσοι εργαζόμενοι είναι στην Καθαριότητα και πόσους χρειαζόμαστε. Δεν έχει γίνει κανένα έργο πνοής σε αυτό τον τομέα και υπενθυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια από τα τέλη που εισπράττουμε, αφήνουμε 12 -15 εκατ. ευρώ ετησίως  για τον επόμενο χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα αυτά τα χρήματα που πληρώνουν οι συμπολίτες δεν τα έχουμε αξιοποιήσει ώστε να πάρουμε καινούργια μηχανήματα, καινούργια σάρωθρα, καινούργια πλυστικά για τους κάδους και τα πεζοδρόμια, δεν έχουμε κάνει την υπογειοποίηση των κάδων και αφήνουμε αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν από χρόνο σε χρόνο και να αραχνιάζουν στους κωδικούς των δημόσιων ταμείων.

Πρόταση για μια δημοτική συγκοινωνία με περιφερειακές θέσεις στάθμευσης και ειδικά λεωφορεία του δήμου


Κυκλοφοριακό (διπλοπαρκαρισμένα, πασαλάκια): Όπως  αποδείχθηκε από την πράξη, οι τελευταίες προσπάθειες της διοίκησης Μπουτάρη με τα πασαλάκια, σε κάποιες περιοχές έχουν βοηθήσει, σε άλλες όχι και τόσο, όπως η λεωφόρος Στρατού, η Λαμπράκη. Αλλά αποδείχθηκε ότι όλη αυτή η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος έχει γίνει χωρίς μελέτη και χωρίς έρευνα. Δεν αρκεί μόνο η βούληση αλλά και κάποια αποσπασματικά έργα και πασαλάκια, πρέπει να αλλάξει ολόκληρος ο σχεδιασμός και παράλληλα να ασκήσει πίεση ο δήμος στον ΟΑΣΘ και στα αρμόδια υπουργεία για να ολοκληρωθεί το μετρό. Διότι η διοίκηση Μπουτάρη εδώ και επτά χρόνια έχει παγώσει τον σταθμό της Βενιζέλου, με αποτέλεσμα – όπως μας λένε οι αρμόδιοι-  να παραδίδεται ένα κολοβό μετρό στη Θεσσαλονίκη. Εμείς έχουμε μια πρόταση, την οποία θα παρουσιάσουμε, με συγκεκριμένο υλοποιήσιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει μια μορφή δημοτικής συγκοινωνίας, τουλάχιστον για το κέντρο της πόλης, με περιφερειακές θέσεις στάθμευσης και ειδικά λεωφορεία του δήμου, τα οποία θα μεταφέρουν σε κεντρικά σημεία τους κατόχους των οχημάτων που θα επιλέγουν αυτές τις θέσεις.  

Δημόσιος χώρος – τραπεζοκαθίσματα: Υπάρχουν κάποια παραβατικά καταστήματα στο κέντρο, όμως η στάση του δήμου απέναντι στους επαγγελματίες είναι πολύ άσχημη. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες ακόμα δεν έχουν Κανονιστική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να μη γνωρίζουν τι μπορούν να αξιοποιήσουν ως ελεύθερο χώρο. Υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη διευκόλυνση των επαγγελματιών στην πληρωμή των κοινόχρηστων τελών, καθώς ούτε εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα άμεσο σχέδιο και μια έντιμη συμφωνία επαγγελματιών – δημοτικής διοίκησης. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αμαυρώνουν την εικόνα του δήμου Θεσσαλονίκης και του δημόσιου χώρου οι μερικές δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εξ΄ ορισμού παραβατικές. Αυτές πρέπει να κυνηγηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις. Αλλά με όλους τους υπόλοιπους πρέπει να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάζεται τους επαγγελματίες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί από αυτά ζει κόσμος μέσα στην πόλη.

Σε ποια περιοχή του δήμου εκτιμάτε ότι δεν έχει γίνει κάποιο έργο και σε ποια θα στρέφατε εσείς το ενδιαφέρον σας την επόμενη μέρα;

Την επόμενη μέρα θα ρίξουμε το βάρος μας στα δημοτικά διαμερίσματα και όχι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα, πρέπει να γίνουν και άλλα, όμως πιστεύουμε ότι «πονάμε» πάρα πολλές περιοχές, όπως είναι η Ξηροκρήνη, η Τούμπα και η Χαριλάου και κυρίως από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πρέπει να καθαρίσει η Χαριλάου, πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη η Τούμπα, πρέπει να δημιουργηθούν κάποιοι δημόσιοι χώροι στην Ξηροκρήνη, ώστε να δώσουμε και σε αυτούς τους συμπολίτες μας μια πιο θετική Θεσσαλονίκη.

Έχετε δηλώσει ότι δεν επιδιώκετε κομματική στήριξη, αλλά στήριξη στο πρόγραμμα και στο όραμά σας; Επιδίωξατε ή θα επιδιώξετε κάποια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για να παρουσιάσετε το πρόγραμμά σας;

Θα επιδιώξω συνάντηση όχι μόνο με τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά και με οποιοδήποτε άλλο κομματικό σχηματισμό. Εν έτη 2019 πρέπει και οι κομματικοί σχηματισμοί αλλά και οι πολίτες να κρίνουν το πρόγραμμά μας. Διαφωνώ κάθετα με τη λογική ότι εγώ θα ασχοληθώ με τον δήμο Θεσσαλονίκης γιατί είμαι κοντά σε έναν κομματικό αρχηγό ή γιατί με επιλέγει το τάδε κομματικό γραφείο. Πρέπει να καταθέσουμε όλοι τους στόχους και τα οράματά μας και από εκεί να κριθούμε τόσο από τους συλλογικούς φορείς, από τους κομματικούς σχηματισμούς και τους πολίτες. Οποιοσδήποτε θέλει να έρθει, είτε είναι δεξιός, είτε αριστερός, είτε κεντρώος και συμφωνεί με το όραμά μας για την επόμενη μέρα είναι ευπρόσδεκτος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έφερε κάποια θετικά στοιχεία στην πόλη, αλλά απέτυχε στα καθημερινά


Ποια είναι η σχέση σας με τον Σταύρο Καλαφάτη και τους «Εντάξει»;

Η σχέση είναι εξαιρετικές. Είχα την τιμή να εκλεγώ με την παράταξη αυτή αλλά και να την υπηρετήσω τέσσερα χρόνια, δίνοντας όλο το πάθος μου για την Αυτοδιοίκηση. Έχει επιλέξει ο Σταύρος Καλαφάτης να μην ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι αυτές οι καλές σχέσεις μας θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Δηλώσατε ότι θα θέλατε αντίπαλό σας τον Γιάννη Μπουτάρη. Πώς βαθμολογείτε τις δύο θητείες του;

Τις βαθμολογώ κάτω από τη βάση, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι βαθμολογεί την απόδοση της διοίκησής του κάτω από τη βάση. Πιστεύω ότι έφερε κάποια θετικά στοιχεία στην πόλη, αλλά από κει και πέρα απέτυχε στα καθημερινά προβλήματα. Εν τέλει ό,τι είχε να δώσει το έδωσε σε αυτή την δεκαετία αν υπολογίσουμε το διάστημα μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Θα πραγματοποιήσετε επαφές και συναντήσεις με συνυποψηφίους σας για ενδεχόμενη συνεργασία;

Καθημερινά έχω τέτοιες συναντήσεις με συνυποψηφίους μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που θέλει και η Θεσσαλονίκη και το εκλογικό σύστημα είναι σύνθεση δυνάμεων. Για να κάνουμε σύνθεση δυνάμεων και να λύσουμε τα προβλήματα, η μοναδική μεθοδολογία για εμάς είναι ο διάλογος. Επομένως είναι μονόδρομος να συζητήσουμε και να έχουμε διάλογο με τους υπόλοιπους υποψηφίους.