Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ: ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ότι χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή... αναλογική.

«Η γιατρειά δεν θα 'ρθει με «απλή αναλογική». Δεν ξαναγυρίζουν στα ταμεία των δήμων οι άγρια περικομμένοι πόροι τους, ούτε με το ισχύον εκλογικό σύστημα ούτε με την απλή αναλογική. Απλή λογική χρειάζεται. Τέτοια που την γνωρίζει καλά και την εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες η αυτοδιοικητική εμπειρία. Τέτοια που αποτυπώνεται στις προτάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ της χώρας», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενας στείρος, κρατικός σχεδιασμός αγνοεί πάντα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης
Ο κ. Κυρίζογλου, σημείωσε, ότι με την απλή αναλογική δεν θα μπορούν να διαμορφωθούν πλειοψηφίες και τόνισε ότι τα πορίσματα των συνεδρίων και τα ψηφίσματα της Αυτοδιοίκησης διατυπώνουν, με απλή λογική, τις προτάσεις της, τις οποίες, όπως είπε, "ένας στείρος κρατικός μηχανισμός σχεδόν πάντα, με όλες τις Κυβερνήσεις, αγνοεί ή και περιφρονεί".

Απαραίτητο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΟΤΑ
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα στοχεύσει στην επικαιροποίηση και την ενοποίηση του τρόπου λειτουργίας των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Από την άλλη πλευρά υπογράμμισε: "Είναι σημαντικό να μην παρασυρθούμε από το θόρυβο που θα σηκώσει η απλή αναλογική και να αναγνωρίσουμε όλοι την ανάγκη να αρχίσει έστω και τώρα ένας ειλικρινής διάλογος με κοινή διάθεση για συνεργασία και συναίνεση, μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με διάθεση και από τις δύο πλευρές προσέγγισης και συμφωνίας".

Το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με την ΕΤΕπ έχει προνομιακούς όρους χρηματοδότησης για την Τ.Α.
Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστας Βαρλαμίτης. Για το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ότι δίνει προνομιακούς όρους χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ το επιτόκιο είναι το κυμαινόμενο 2,5% και το σταθερό 3,8%, για δέκα χρόνια. Μέσα από αυτό καλύπτονται όλες οι δράσεις και ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε πρόκειται για ενεργειακά, είτε για περιβαλλοντικά έργα, είτε για αναμορφώσεις κτιρίων, κ.α.

Δυο δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός του "Φιλόδημος Ι" τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Σχετικά με το έργο "Φιλόδημος Ι", είπε ότι τα επόμενα 4 χρόνια ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 2 δισ. και ότι  σκοπός του είναι η ενίσχυση των περιφερειακών δομών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών.

Σύμβαση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη ΣΔΙΤ στην Ενέργεια
Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες των Δήμων να μπορέσουν γρήγορα να ολοκληρώσουν έργα, σχολίασε ότι διαμορφώθηκαν προγραμματικές συμπράξεις, με εξειδικευμένους φορείς του δημόσιου τομέα, ώστε να υποστηρίζονται αποτελεσματικά δράσεις δήμων που δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Ενδεικτικά, επισήμανε, ότι πριν το Πάσχα θα υπογραφεί σύμβαση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να υποστηριχτούν προγράμματα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον ενεργειακό χώρο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας
Από την πλευρά του ο Διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον μεγάλο ασθενή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας και έθεσε ερωτήματα για τις δυνατότητες ενδυνάμωσης των δήμων μέσα από τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ