Skip to main content

Κυρίζογλου: Επίθεση σε Θεοδωρικάκο, επικρίσεις προς την κυβέρνηση

Ο δήμαρχος κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών ότι συμπεριφέρεται σαν αυτοκράτορας και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αδικήσει τη Θεσσαλονίκη

Ευθείες βολές κατά του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά και εμμέσως και κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Μιλώντας στη δημοτική τηλεόραση και στην εκπομπή «Πεδίο Ιδεών» (προβάλλεται απόψε στις 22:00) ο κ. Κυρίζογλου κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών ότι συμπεριφέρεται σαν αυτοκράτορας ενώ ασκεί κριτική προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει αδικήσει τη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζει ότι με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «εντέλλεται εκβιαστικά στους δήμους να μεταφέρουν τους διαθέσιμους πόρους στην Τράπεζα της Ελλάδος και αν δεν το κάνουν δε θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Αυτό δεν είναι καλό δείγμα. Είναι δείγμα καθεστωτικής νοοτροπίας» λέει ο κ. Κυρίζογλου και καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να σεβαστεί το άρθρο 102 του Συντάγματος που μιλά για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και να αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο χωρίς να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.

«Είναι υπουργός, δεν είναι αυτοκράτορας και δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», σημειώνει ο κ. Κυρίζογλου. Εκφράζει επίσης το παράπονο, τόσο του ιδίου, όσο και συναδέλφων του για το γεγονός ότι ακόμη οι δήμαρχοι δεν έχουν συναντηθεί ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με τον υπουργό Εσωτερικών, επεσημαίνοντας ότι «τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργού Εσωτερικών δεν είναι ικανοποιητικά».

Σχολιάζοντας το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Κυρίζογλου αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να απουσιάζει από την κυβέρνηση η Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. «Η κυβέρνηση κινείται καταρχάς σε θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα πρώτα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει. Ωστόσο, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης δεν μπορώ να αγνοήσω, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω την εκκωφαντική απουσία της Θεσσαλονίκης από το κυβερνητικό σχήμα όπου δεν μετέχει ούτε με υφυπουργό ούτε με υπουργό. Και το λέω με δυσαρέσκεια και με κριτική διάθεση, όχι κατακριτική», επεσήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως «αδικημένη» την πόλη της Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας υπόψη -όπως είπε – τη γεωγραφική θέση της, τη συμβολή της και τη συνδρομή της στην εθνική οικονομία, του πληθυσμού και του πόσο συνέβαλε στη νίκη με όλα όσα έγιναν στο Μακεδονικό ζήτημα.