Skip to main content

Οι δήμαρχοι κατά κυβέρνησης για μετανάστες, ΟΑΣΘ και Υπερταμείο (vid)

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως οι δήμοι δεν έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, την εκχώρηση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτη, καθώς και για τη μεταφορά ακινήτων στο Υπερταμείο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Κατά την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως οι δήμοι δεν έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα, καταγγέλλοντας παράλληλα πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάποιο ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος.

«Τρεις φορές ζητήσαμε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα, να γίνει συνάντηση στην ΠΕΔΚΜ, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και πρόσθεσε: «Εμείς, σήμερα, ζητάμε ξανά συνάντηση μαζί του. Δεν ρωτηθήκαμε, δεν ενημερωθήκαμε. Βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις υφίστανται τόσο οι ίδιοι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε μετάδοση νοσημάτων του ιού του Δυτικού Νείλου».

Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε τη διαμαρτυρία των δήμων επισημαίνοντας πως «η κεντρική εξουσία πρέπει να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί όπως αποδείχθηκε, ο τρόπος διαχείρισης του προβλήματος αποτυγχάνει».

Αναφορικά με τους μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στην Αριστοτέλους, ο ίδιος έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής», «εικόνα, που όχι μόνο δεν είναι καλή, αλλά υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία».

«Όταν διαχειρίζεσαι ανθρώπους δεν μπορείς να τους διαχειρίζεσαι σαν ζώα. Είναι ντροπή για την Ελλάδα η εικόνα που παρουσιάζουμε. Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση που προτιμά να διαχειρίζεται το ζήτημα σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και όχι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν την καθιστά μέτοχο και κοινωνό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την εκχώρηση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτη, ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι και σε αυτό το ζήτημα οι δήμαρχοι δεν είχαν καμία ενημέρωση. «Αποτελεί ομολογία αποτυχίας η εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ που είναι ένας ιδιωτικός φορέας και ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος του ΟΑΣΘ» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «απόφαση που μας γυρίζει πίσω στο παλιό καθεστώς».

«Ο οργανισμός παρά το γεγονός ότι κρατικοποιήθηκε δεν παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και τόνισε οτι τα λεωφορεία είναι λιγότερα απο πριν. «Υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Είτε κάποιος ειναι υπέρ του ιδιωτικού είτε του δημόσιου μοντέλου στο τέλος της ημέρας οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με το Υπερταμείο, ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε πως η ΠΕΔΚΜ είναι αντίθετη με τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. «Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να εξαίρεσει αυτά που η ίδια κατά τον δικό της νόμο το 2016 ψήφισε, και που πρέπει να εξαιρεθούν όπως προβλέπεται». «Αν δεν γίνει αυτό να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω διαδικασία» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ζήτησε το πάγωμα των διαδικασιών της μεταφοράς των ακινήτων στο Υπερταμείο, τα επίσημα στοιχεία για τα ακριβή ακίνητα που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και να μεταβιβαστούν στον οικείο δήμο όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία είναι στα όρια των δήμων και εφόσον από τα διατάγματα της ρυμοτομίας και από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια προορίζονται για κοινωφελή ή κοινόχρηστη χρήση.

«Από την εντολή που έδωσα στην τοπογραφική μας υπηρεσία και έκανε τους πρώτους ελέγχους ανακαλύψαμε ότι περί τα 100 ακίνητα στην περιοχή του δήμου μας περιλαμβάνονται σε αυτά που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης εξηγώντας πως στα αντίστοιχα ΦΕΚ περιλαμβάνονται οι κωδικοί αριθμοί του Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), «γιατί το υπουργείο δεν δίνει τα επίσημα στοιχεία».

«Μεταξύ αυτών» συνέχισε ο δήμαρχος, «το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, αρκετά στρέμματα από το στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, που περιλαμβάνει το δημαρχείο, το γήπεδο ποδοσφαίρου και χώροι αναψυχής, καθώς και κομμάτια γύρω από το Επταπύργιο και τα Βυζαντινά Τείχη».