Skip to main content

Κηροποιία Βορείου Ελλάδος Φλόγα: Μια πολιτεία… πασχαλινές λαμπάδες από τη Σίνδο

Πάνω από 50.000 πασχαλινές λαμπάδες η φετινή παραγωγή της μονάδας της στη Σίνδο - Μισός αιώνας ιστορίας στο κερί για την οικογένεια Παϊζάνη.

Στο φουλ δουλεύουν αυτές τις ημέρες οι… μηχανές στην Κηροποιία Βορείου Ελλάδος «Φλόγα», όπου οι πασχαλινές λαμπάδες έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 πασχαλινές λαμπάδες αριθμεί αυτή την περίοδο η παραγωγή της από τη μονάδα της στην περιοχή της Σίνδου για τις ανάγκες της Ανάστασης. Τα αδέρφια Παϊζάνη, ο Παντελής και ο Δημήτρης, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση -που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70- έχοντας μάθει την τέχνη της κηροπλαστικής από τον πατέρα τους Θανάση και τους θείους τους.

Μετά από τα δύο χρόνια αδράνειας εξαιτίας της πανδημίας, που πάγωσε τον εορτασμό του Πάσχα το 2020 και το 2021 και μαζί και τα έθιμα που το συνοδεύουν, όπως το άναμμα της πασχαλινής λαμπάδας, φέτος η ζήτηση είναι μεγάλη και οι παραγγελίες έχουν πέσει βροχή όλο το προηγούμενο διάστημα. Λαμπάδες περίτεχνες, με όμορφα σχέδια, λουλούδια, ήρωες κινούμενων σχεδίων και παιδικών ταινιών είναι στο προσκήνιο για μικρά, αλλά και για λίγο μεγαλύτερα… παιδιά. Όλες δε οι περίτεχνες λεπτομέρειες του στολίσματος γίνονται στο χέρι, όπως λέει στη Voria.gr ο Παντελής Παϊζάνης, δίνοντας νόημα στο επίθετο «χειροποίητη», που συνοδεύει την πασχαλινή λαμπάδα της εταιρείας. «Φέτος, πέραν των λουλουδιών, που είναι σταθερή αξία, αλλά και των ηρώων κινουμένων σχεδίων, η λαμπάδα της… μόδας είναι αυτή που είναι πιο οικονομική» εξηγεί.

Η προεργασία για τις πασχαλινές λαμπάδες έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, οπότε βγαίνουν τα σχέδια, ώστε τον Ιανουάριο να είναι έτοιμα τα δείγματα για τις εκθέσεις και να κλειστούν οι παραγγελίες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Παντελή Παϊζάνη, μπορεί φέτος να επανήλθε το ενδιαφέρον και η ζήτηση για τις πασχαλινές λαμπάδες, όμως προέκυψε το θέμα των ανατιμήσεων τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στην ενέργεια. Όπως λέει όμως, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανατιμήσεων αυτών έχει φτάσει στον καταναλωτή.   

Μισός αιώνας κεριά

Η οικογένεια Παϊζάνη ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της με την κηροπλαστική πριν από μισό αιώνα περίπου από ένα μικρό, παραδοσιακό εργαστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έφτιαχνε μόνο εκκλησιαστικά κεριά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και με τις παραγωγικές ανάγκες να έχουν μεγαλώσει, η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σίνδου, μετακόμιση που άνοιξε και ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας, διευρύνοντας σταδιακά τη γκάμα της.

Ο Παντελής και ο Δημήτρης Παϊζάνης από παιδιά ήρθαν σε επαφή με την κηροπλαστική. Τα καλοκαίρια και τις γιορτές βρίσκονταν στην εταιρεία, φτιάχνοντας τα δικά τους κεράκια και βάζοντας τη δική τους παιδική πινελιά. Το Πάσχα μάλιστα έδιναν ένα χεράκι βοηθείας, όπως εκείνοι νόμιζαν, ουσιαστικά όμως, όπως λέει ο Παντελής Παϊζάνης, απλώς οι μεγάλοι τούς έδιναν κάτι για να απασχολούνται όσο έτρεχε η παραγωγή. Μαθαίνοντας την τέχνη της κηροπλαστικής από τον πατέρα τους και τους θείους τους, μπήκαν μεγαλώνοντας για τα καλά στον κόσμο των κεριών. «Το πιο γοητευτικό στην κηροπλαστική είναι η αίσθηση δημιουργίας που σου δίνει» λέει ο Παντελής Παϊζάνης.



Η Κηροποιία Βορείου Ελλάδος «Φλόγα», που τροφοδοτεί κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, δημιουργεί, πέρα από τις πασχαλινές λαμπάδες, και λαμπάδες γάμων και βαφτίσεων, αλλά και διακοσμητικά κεριά.