Skip to main content

Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία αποφάσισε το Ecofin

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων.

Tη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, για τις αποκλείσεις τους από τους δημοσιονομικούς στόχους, αποφάσισε το Ecofin για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, το Ecofin διαπίστωσε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, βάσει του άρθρου 126 της λειτουργίας της Ε.Ε., επισύρει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος των δύο χωρών.

Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν, εντός των επόμενων 20 ημερών, καλείται να προτείνει στο Ecofin, την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων, τα οποία θα ανέρχονται έως το 0,2% του ΑΕΠ. Μαδρίτη και Λισαβόνα δύνανται να εφεσιβάλουν την απόφαση, εντός 10 ημερών, διεκδικώντας τη μείωσή τους.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα «έξυπνο» αποτέλεσμα στο τέλος» δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του Ecofin, Πίτερ Καζίμιρ.