Skip to main content

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο σχεδιάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται και ο Κύριλλος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, σχεδιάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται και ο Κύριλλος, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ένωσης οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συσχέτιζε τον πόλεμο... με τα gay parades

Έναν συσχετισμό του πολέμου στην Ουκρανία με τα τα gay parades έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε ότι επί οκτώ χρόνια, γίνονται προσπάθειες να καταστραφεί ό,τι ισχύει στο Ντονμπάς. «Στο Ντονμπάς, υπάρχει απόρριψη, θεμελιώδης απόρριψη των λεγόμενων αξιών που προσφέρονται σήμερα από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Σήμερα, υπάρχει ένα τεστ αφοσίωσης σε αυτές τις δυνάμεις. Ξέρετε ποιο είναι αυτό το τεστ; Είναι πολύ απλό και ταυτόχρονα τρομερό - είναι τα gay parades» είπε τότε ο Κύριλλος.

Και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις πολλών για την πραγματοποίηση ενός gay parade, είναι μια δοκιμασία αφοσίωσης σε αυτόν τον πολύ ισχυρό κόσμο. Και γνωρίζουμε ότι εάν άνθρωποι ή χώρες απορρίψουν αυτά τα αιτήματα, οι χώρες ή οι άνθρωποι δεν θα μπουν σε αυτόν τον κόσμο, θα είναι ξένοι».

Εξ αρχής, Ουκρανοί κληρικοί του Μητροπολίτη Ονουφρίου στην Ουκρανία, που πρόσκειται στο Πατριαρχείο Μόσχας, δεν θέλουν να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, καθώς τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας και απομακρύνθηκαν από την ρωσόφιλη Εκκλησία στην Ουκρανία προσχωρόντας στη νέα, Αυτοκέφαλη Εκκλησία με Μητροπολίτη τον Επιφάνιο ή ζήτησαν αυτονομία χωρίς να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας.

Ο πατριάρχης Κύριλλος προσευχήθηκε για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά δεν τον καταδίκασε

Σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος έρανε με αγιασμό κομμάτια από «κουλίτσι», ένα πασχαλινό κέικ, και είπε ότι πολλά από αυτά θα σταλούν στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

«Θεέ μου, είθε αυτό το πασχαλινό δώρο να βοηθήσει εκείνους που εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, να ηρεμήσουν οι καρδιές, το μυαλό, οι ψυχές τους, ώστε αυτή η αλληλοκτόνος διαμάχη να λήξει το συντομότερο δυνατόν και να επικρατήσει η πολυαναμενόμενη ειρήνη και με αυτήν η ευλάβεια των ανθρώπων και η πίστη να ενισχυθούν», είπε ο Κύριλλος.

Σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πατριάρχης Κύριλλος έχει στο παρελθόν προβεί σε δηλώσεις υποστηρικτικές για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια θέση που έχει διχάσει τους χριστιανούς ορθόδοξους του κόσμου.