Skip to main content

Οριστική και αναίμακτη θεραπεία για την κύστη κόκκυγος

Ο πόνος και η ταλαιπωρία από την κύστη κόκκυγος γίνονται παρελθόν σε 15 λεπτά χάρη στην επαναστατική μέθοδο που εφαρμόζει ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος

Οριστική και αναίμακτη πλέον είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος, μιας πάθησης που πλήττει κυρίως τους άνδρες, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως το laser και οι υπέρηχοι.

Πόνος και ταλαιπωρία γίνονται παρελθόν σε μόλις 15 λεπτά, αναίμακτα, ανώδυνα και χωρίς νοσηλεία. Η επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης και θεραπείας που εφαρμόζουν ο χειρουργός-πρωκτολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος και η χειρουργική του ομάδα, στο εξειδικευμένο ιατρείο ορθοπρωκτικών παθήσεων Proctology Center στη Θεσσαλονίκη, δίνει τη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιστέκεται στις συντηρητικές θεραπείες.

Κύστη κόκκυγος και συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια μικρή κύστη επί του κόκκυγος (ουρίτσα), πάνω από τους γλουτούς. Προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, κάτι σύνηθες στην περιοχή αυτή. Η νόσος είναι κυρίως ανδρική υπόθεση και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16-20 ετών.

Τα βασικότερα συμπτώματά της είναι πόνος, οίδημα και πρήξιμο της περιοχής, ερυθρότητα, εκροή πύου, αίματος και τριχών από την κύστη, δημιουργία συριγγίων και επέκταση των συριγγίων στην περιπρωκτική περιοχή. Μπορούν να ποικίλουν όμως από μια απλή, μικρή «φουσκίτσα» μέχρι μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα, ενώ συχνά από την περιοχή εκκρίνονται υγρά, διαυγή, θολά ή και αιματηρά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αν η κύστη επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πόνο και να δημιουργήσει απόστημα με πύον, το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος στο ιατρικό τους ιστορικό. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.

Κύστη Κόκκυγος και θεραπεία

«Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου. Για παράδειγμα ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση, προκειμένου να απελευθερωθεί το πύον και να ελαττωθεί η φλεγμονή και ο πόνος. Στην περίπτωση που μια κύστη κόκκυγος εξελιχθεί σε χρονίζουσα κατάσταση, η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη επιλογή, αφού έχει μόνιμο αποτέλεσμα», όπως επισημαίνει ο ιατρός.

Η επέμβαση που εφαρμόζει το Proctology Center είναι η συριγγοτομή, μια τεχνική με ελάχιστη τομή και ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, η οποία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με πολύ μικρή καταστολή (μέθη). Κατά την εφαρμογή της χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία (μήλες), ώστε να ανοιχθεί το συρρίγγιο, το οποίο καθαρίζεται με τη βοήθεια laser ή υπερήχων. Έτσι η μετεγχειρητική κατάσταση είναι ανώδυνη, η επούλωση του τραύματος πολύ γρήγορη, ενώ η μετεγχειρητική ουλή είναι ελάχιστη. Απαιτείται για μικρό μόνο χρονικό διάστημα τοπική περιποίηση του τραύματος, η οποία δεν επιβάλλει κανενός είδους περιορισμό φυσικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και την καθημερινότητά του σε 2-3 ώρες από την επέμβαση και είναι ενεργός από την πρώτη μέρα. Τα δε ποσοστά υποτροπής είναι σχεδόν μηδενικά.

Η μέθοδος αυτή άλλαξε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλές οι τραυματικές εμπειρίες ασθενών που χειρουργήθηκαν για κύστη κόκκυγος, καθώς συνηθίζονταν οι εκτεταμένες αφαιρέσεις της κύστης, οι οποίες οδηγούσαν σε μεγάλο έλλειμμα, μακροχρόνια αποθεραπεία, πόνο και ταλαιπωρία.

Info:
Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος
Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος
Τσιμισκή 38, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 220646
Κιν: 6974 319942
Proctology Center