Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΤΑΡΕΛΑ


O πρόεδρος Σ. Ματαρέλα, αναζητώντας λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, επιδιώκει κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Με μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας δείχνουν να συμφωνούν η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μεγάλο μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δηλαδή οι δυνάμεις που έχασαν τις εκλογές του Μαρτίου. Από την πλευρά τους ωστόσο η Λέγκα και Πέντε Αστέρια απορρίπτουν, προς το παρόν, κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή το κίνημα Πέντε Αστέρων επέλεξε να υιοθετήσει εκ νέου μια σκληρή στάση. Ο ιδρυτής του, Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε και πάλι στην δυνατότητα ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα με τον Γκρίλο στους κύριους στόχους του κινήματός του, συμπεριλαμβάνεται η κοινή ανάληψη του χρέους των χωρών-μελών της ΕΕ, καθώς και η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων. Ο δε υποψήφιος πρωθυπουργός των «πεντάστερων», Λουίτζι Ντι Μάιο, συμπλήρωσε ότι «κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας μπορεί να σημαίνει μόνον προδοσία» και ότι «τα Πέντε Αστέρια, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους».

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα

Όσο για την Λέγκα, επισήμως επιμένει ότι θέλει να κυβερνήσει με όλη την κεντροδεξιά, αλλά απορρίπτει μια κυβέρνηση «ευρείας συμμετοχής». O γραμματέας της, Ματέο Σαλβίνι, προτείνει μάλιστα «ένα κυβερνητικό σχήμα περιορισμένης διάρκειας, μαζί με τα Πέντε Αστέρια, μέχρι τον Δεκέμβριο». Αλλά χωρίς τεχνοκράτες. Σύμφωνα ωστόσο με αρκετούς αναλυτές, αν οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων ναυαγήσουν οριστικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να επιλέξει, ως πρωθυπουργό, ακριβώς έναν τεχνοκράτη.   

Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι θα κάνει ότι μπορεί, για να πάρει μέρος στην κυβέρνηση και να προστατέψει τις επιχειρήσεις του. Ίσως ακόμα και να προσπαθήσει να πείσει βουλευτές των Πέντε Αστέρων να τον στηρίξουν.

Αρχίζει να γίνεται σαφές, πάντως, ότι παρά τις διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις για μείωση της φορολογικής πίεσης και για ένα ελάχιστο εισόδημα ανέργων, η νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει σειρά νέων, δημοσιονομικών μέτρων, για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ