Skip to main content

Κυβερνητικό φιλί ζωής στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης

Νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε, στη Βουλή, προβλέπει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, αναφορικά με τις τρεις ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις.

Φιλί ζωής στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) δίνει νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 16 απαλείφεται για τις Μητροπολιτικές Αναπτυξιακές που έχουν δράση, ο περιορισμός για τις τρεις ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις, νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ζητούσε το προηγούμενο διάστημα από την ΜΑΘ να προχωρήσει σε υποχρεωτική λύση της εταιρείας.

«Με το συγκεκριμένο άρθρο διευκρινίζεται ότι προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους οι Αναπτυξιακές με δράση, με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, να μην υπάρχει αυτή η προϋπόθεση για τις τρεις ζημιογόνες χρήσεις», τόνισε, σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Γιούλη Ρανέλλα, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση του νόμου και των ρυθμίσεων που ίσχυαν.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με την τροπολογία, «οι Αναπτυξιακές είναι εταιρείες Α.Ε., διέπονται από τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών και δεν ελέγχονται, ούτε στενά ούτε ευρύτερα, από ελεγκτικούς μηχανισμούς που ελέγχουν το δημόσιο, ώστε να μπορούν να πετύχουν τον σκοπό για τον οποίο συστήνονται».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Ρανέλλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διευκρινίζονται και άλλα θέματα για τη δράση των Ανάπτυξιακών και το πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν. «Με τη νομοθετική ρύθμιση λύνονται και ξεκαθαρίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε η κ. Ρανέλλα, σημειώνοντας πως πλέον «απρόσκοπτα η ΜΑΘ μπορεί να συνεχίσει το έργο της και τις δράσεις της».

Σύμφωνα με την ίδια, αναμένει η Μητροπολιτική το Αναπτυξιακό Ταμείο για το οποίο έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα να μπουν στο σχήμα της Αναπτυξιακής και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν γίνει επαφές με την Εγνατία Οδό, το ΕΚΕΤΑ και άλλους αναπτυξιακούς φορείς, προκειμένου η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή να γίνει πιο αποτελεσματική.