Skip to main content

Πακέτο παροχών ενόψει εκλογών: «Ευκλείδη δώστα όλα»

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει οδηγίες ώστε να ετοιμάσει το πλήρες πακέτο παροχών το αργότερο έως την Κυριακή του Θωμά.

Τελικώς, ο κύβος ερίφθη για το κυβερνητικό πακέτο παροχών ενόψει των ευρωεκλογών, το οποίο αποφασίστηκε να είναι – και αυτό - αρκούντως γενναιόδωρο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από το Μέγαρο Μαξίμου ζητήθηκε να περιλαμβάνει «τα πάντα» ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, «όσο το δυνατόν περισσότερα». Για παράδειγμα, ζητήθηκε από το οικονομικό επιτελείο να συμπεριληφθεί έως και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από 24% σε 13%, που αρχικά υπήρχε πρόθεση να «πάει» για το – επίσης μεγάλο - πακέτο παροχών του Σεπτεμβρίου, που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλαξαν στρατηγική και θέλουν τώρα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο Σύριζα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου να μην υπολείπεται πάνω από έξι ή το πολύ επτά μονάδες από την ΝΔ. Κατ αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα δημιουργήσουν ακόμα καλύτερες συνθήκες στο δρόμο προς τη μητέρα όλων των μαχών, που θα είναι οι εκλογές του Οκτωβρίου. Προς επίρρωση όλων των παραπάνω να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει οδηγίες, ώστε να ετοιμάσει το πλήρες πακέτο το αργότερο έως την Κυριακή του Θωμά. Την επομένη, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα παρουσιασθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Και οι ξένοι; Προς το παρόν, οι θεσμοί δίνουν τη συγκατάθεση τους, επιλέγοντας να σιωπούν. Το μόνο που θα κάνουν - μολονότι κι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως – είναι να προγραμματίσουν μια επίσκεψη του επικεφαλής του SSM στην Αθήνα, προσεχώς. Ο Αντ. Ενρία, κατά πάσα πιθανότητα, θα έρθει αρχές Ιουνίου, με ένα και μοναδικό θέμα στην ατζέντα: τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» από τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά κι αυτή η επίσκεψη θα γίνει μετά τις 26 Μαΐου...