Skip to main content

Κυβερνήτης Καλιφόρνιας: Φταίει η κλιματική αλλαγή

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών, την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές. Προκλητικός ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει και σήμερα η Καλιφόρνια με τις πυρκαγιές να μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πανέμορφες περιοχές, που έχουν τις βίλες τους αστέρες του Χόλυγουντ και άνθρωποι της σόουμπιζ. Ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων έχει ανέβει στους 228. Εικάζεται ότι πολλοί εξ αυτών έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους. Στους καταλόγους με ονόματα αγνοουμένων πιθανότατα να βρίσκονται όμως και άλλοι που κατάφεραν να βγουν από την πύρινη κόλαση και να βρουν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές.

Αγώνας με τις φλόγες

Η κατάσταση στην περιοχή περιγράφεται χαώδης. Οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι και το κατεστραμμένο τηλεφωνικό δίκτυο δυσκολεύουν το έργο απεγκλωβισμού. Πολλές βίλες επώνυμων καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία, έχουν γίνει στάχτη. «Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαρκ Τζιλαρντούτσι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Έκτατων Καταστάσεων. «Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι προσπάθειες είναι εξουθενωτικές και ότι θα πάρουν χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. Είδαμε κοινότητες να έρχεται η μια κοντά στην άλλη λόγω των πυρκαγιών και των άλλων καταστροφών και θα τα καταφέρουμε κι αυτήν τη φορά».

Πάνω από 8000 πυροσβέστες έδιναν όλο το Σαββατοκύριακο μάχη με τις φλόγες σε 3 μεγάλες εστίες στη βόρεια και νότια Καλιφόρνια. 150.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Το έργο κατάσβεσης κάνει ακόμη πιο δύσκολη η επιστροφή του ισχυρού ανέμου, ονόματι Σάντα Άννα, που μαίνεται αλύπητα στην περιοχή.

«Νέα ανωμαλία»

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν μιλώντας στους δημοσιογράφους περιέγραψε με μελανά χρώματα τα προγνωστικά για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και χρόνια. «Αυτή δεν είναι η νέα κανονικότητα, αυτή είναι η νέα ανωμαλία» τόνισε. «Και αυτή η ανωμαλία θα συνεχιστεί τα επόμενα, 10, 15  ή 20 χρόνια. Δυστυχώς η επιστήμη μας λέει ότι η ξηρασία και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι φαινόμενα που θα εντατικοποιηθούν».

Ο Μπράουν ζήτησε άμεση οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον και τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος όμως βλέπει με μισό μάτι την φιλελεύθερη πολιτική της πολιτείας, συγκρουόμενος πολύ συχνά με την τοπική κυβέρνηση. Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα, όταν την ώρα που οι δυνάμεις πυρόσβεσης και τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη για να σώσουν ζωές μέσα από τις φλόγες, ο πρόεδρος Τραμπ έστελνε tweet από το Παρίσι γράφοντας ότι δεν «υπάρχει αιτία γι αυτές τις μαζικές και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, εκτός κι αν η διαχείριση των δασών έχει αποτύχει». Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έσπευσε να χαρακτηρίσει «επικίνδυνα λανθασμένες» τις αιτιάσεις Τραμπ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ afp, dpa, reuters  

Πηγή: Deutsche Welle