Skip to main content

Κιβωτός του Κόσμου: Επανεξετάζονται οι φάκελοι των παιδιών για υιοθεσία ή αναδοχή

Τι είπε στη voria ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Σταμάτης- Το νέο Δ.Σ. αναλαμβάνει καθήκοντα- Θα επαναξιολογηθούν οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι

Την πόρτα της «Κιβωτού του Κόσμου» θα περάσει σήμερα νωρίς το πρωί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αναλαμβάνει καθήκοντα κατόπιν των καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί κακοποιήσεων παιδιών. 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη είναι 7μελές, με πρόεδρο τη οικονομολόγο και πρόεδρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου και θα ασκήσει χρέη διοίκησης για έναν χρόνο.

Μιλώντας για το θέμα στη voria.gr ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης τονίζει ότι τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα εξετάσουν εξονυχιστικά τους φακέλους των παιδιών δηλαδή εάν είναι για υιοθεσία, ή για αναδοχή ή πρέπει να επανασυνδεθούν με την οικογένεια. 

Στο μικροσκόπιο του νέου Δ.Σ. θα μπουν και οι εθελοντές, ενώ θα τεθούν και νέοι κανόνες όπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας πως όσοι εργαζόμενοι έχουν εμπλοκή στις καταγγελίες και στην υπόθεση θα τεθούν εκτός δομών. 

«Μιλάμε για αρκετούς εργαζόμενους και εθελοντές σε αυτές τις δομές. Πρώτον, στο κομμάτι των εθελοντών θα επαναξιολογηθούν σίγουρα -χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τις αποφάσεις του νέου Διοικητικού Δυμβουλίου- και προφανώς όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή για το συμφέρον των παιδιών. 

Θα εξεταστεί ο φάκελος του κάθε παιδιού, αν είναι για υιοθεσία ή αν είναι για αναδοχή ή αν πρέπει να πάει πίσω στην οικογένεια. Ποια είναι η ιστορία καθενός παιδιού. Ο εθελοντισμός είναι πολύ καλό να υπάρχει, αλλά νομίζω ότι και σε αυτό θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες, ποιος είναι, τι κάνει και πώς έρχεται σε επαφή με τα παιδιά και όσον αφορά το εργατικό προσωπικό θα συνεχίσει να υπάρχει όμως προφανώς αυτοί που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση δεν θα είναι μέσα στις δομές, και νομίζω ότι θα οριστούν και υπεύθυνοι αλλά αυτά θα τα απαντήσει το Δ.Σ. πολύ σύντομα» είπε στη voria.gr ο κ. Σταμάτης προσθέτοντας ότι τα μέλη του νέου Δ.Σ. αναλαμβάνουν σήμερα το πρωί τα καθήκοντα τους.

Τα ωφελούμενα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», όπως είπε ο κ. Σταμάτης, είναι περίπου 400 (σ.σ. διαμένουν σε διαμερίσματα που οφελούνται από τη ΜΚΟ μαζί με τις οικογένειές τους), ενώ άλλα 140 παιδιά μένουν εντός των δομών. 

Η υπόθεση των καταγγελιών για τα όσα συνέβαιναν εντός των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» που στο στόχαστρο είναι και ο πατέρας Αντώνιος σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Κράτους όσον αφορά λάθη και παραλείψεις του νομικού πλαισίου ελέγχου, ενώ πλέον σε καθεστώς ελέγχου μπαίνουν εκ νέου όλες οι δομές που το έργο τους σχετίζεται με παιδιά. 

«Όλες οι οργανώσεις που έχουν σχέση με παιδιά περνούν από ελέγχους όπως ορίζει ο νόμος. Από εκεί και πέρα όλο αυτό (σ.σ. καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου») ήταν ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι στο επίπεδο ότι ενδεχομένως να δούμε τι λάθη ή παραλείψεις υπάρχουν και ταυτόχρονα να τα διορθώσουμε προς όφελος των παιδιών. Και προφανώς οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλους τους φορείς σε όλες τις οργανώσεις όχι με κάποιον εκδικητικό τρόπο, αλλά στη βάση του εάν τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες που ορίζουν τα θέματα παιδικής προστασίας», ανέφερε ο κ. Σταμάτης.