Skip to main content

ΚΚΕ: Δραματική η κατάσταση με τις ελλείψεις υλικών στο ΑΧΕΠΑ

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για μια «δραματική κατάσταση που επικρατεί από το καλοκαίρι του 2019 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης με θέμα τη δραματική, όπως λένε, κατάσταση με τις ελλείψεις υλικών που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Αναλυτικά στην eρώτηση αναφέρεται:

«Τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις τους στους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς, έρχεται να επιβεβαιώσει η δραματική κατάσταση που επικρατεί από το καλοκαίρι του 2019 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, με τις ελλείψεις υλικών να οδηγούν σε καθυστερήσεις, ακόμα και αναβολές χειρουργείων, σε προβληματική λειτουργία των τακτικών ιατρείων, σε έξοδο κλινικών και τμημάτων από την εφημερία, αλλά και σε εξόντωση του προσωπικού. Κατάσταση ενδεικτική για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πλειοψηφία των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2019, στο Νοσοκομείο, που εφημερεύει 8 φορές το μήνα, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην τροφοδοσία των υλικών σε μια σειρά τμήματα και κλινικές, στα χειρουργεία, κ.α., τόσο λόγω περικοπών όσο και λόγω μη υλοποίησης των παραγγελιών αναγκαίου υλικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Από το Σεπτέμβρη του 2019 η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται και το Νοέμβρη φτάσαμε σε σημείο να βγαίνουν εκτός εφημερίας κλινικές και τμήματα εξαιτίας έλλειψης υλικών.

Οι επιπτώσεις από τις τεράστιες ελλείψεις εκφράζονται σε κάθε επίπεδο: Στην καθημερινή λειτουργία τακτικών και απογευματινών ιατρείων, στον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου, στις εφημερίες ειδικότητας για την κάλυψη εφημερευόντων νοσοκομείων της περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση εσωτερικών επειγόντων περιστατικών νοσηλευομένων του νοσοκομείου.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Καρδιοθωρακοχειρουργική, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται έλλειψη σε βαλβίδες και υλικά εξωσωματικής κυκλοφορίας, οξυγονωτές MECC, συρραπτικά θωρακοχειρουργικής και αναλώσιμα, ράμματα κ.λπ., κατάσταση που οδηγεί ακόμα και στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εφημεριών της κλινικής.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική (ΠΡΧ) με 60 επείγοντα χειρουργεία στη λίστα που δεν προγραμματίζονται λόγω έλλειψης υλικών.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εκτός εφημερίας είχε βγει και το Αγγειογραφικό - Επεμβατικό Τμήμα, όπου γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων κεφαλής, τραχήλου, θώρακος και κοιλίας, όπως εμβολισμός ανευρυσμάτων, τοποθέτηση stents κ.ά.

Ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν παρά μονάχα 2 από τις 6 αίθουσες των σύγχρονων χειρουργείων που εγκαινιάστηκαν "μετά βαΐων και κλάδων" μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της ΠΕ Θεσσαλονίκης και όχι μόνο».