Skip to main content

ΚΚΕ για Έβρο: Η ΝΔ υποβαθμίζει την ουσία της τουρκικής παρέμβασης

Ανησυχητικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στον Έβρο το ΚΚΕ ενώ μάλιστα αναφέρει πως η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα είναι παραπλανητική.

Κριτική στην κυβέρνηση και τον τρόπο που διαχειρίζεται τα γεγονότα στον Έβρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις άσκησε το ΚΚΕ, κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι εξελίξεις στο Έβρο, γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ανησυχητικές και περικλείουν σοβαρούς κινδύνους. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας», τονίζει το ΚΚΕ.

«Αυτό ισχύει και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που σε συνέντευξή του υποστήριξε πως “δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει τέτοιας συζήτησης”», συμπληρώνει.

«Η παραπλανητική φραστική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στον Έβρο, υποβαθμίζει το βασικό ζήτημα, που είναι η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 και της Συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα», δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Ν. Παπαναστάσης μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως επισήμαναν, «οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτός, μεταξύ των άλλων, αφορά:

  • Τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών.
  • Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στα πλαίσια των παζαριών Ε.Ε.-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό.
  • Την αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες Νότια της Κρήτης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν επίσης ότι:

«Η πραγματικότητα τονίζει ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανοίγει η βεντάλια της συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και σε ενεργειακά, γεωστρατηγικά "παιχνίδια" με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισραήλ, τόσο θα διασταυρώνονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα οξύνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση συνυπάρχει με σχέδια για την συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Αν. Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ παίζει βρώμικο και επικίνδυνο ρόλο. Προχθές ο γ.γ. Στόλτμπεργκ στήριξε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ. Η Τουρκία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, πανηγύριζε άσκοπα την προηγούμενη περίοδο, δεν έδωσε καθαρή εικόνα από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις στον Έβρο και υποβάθμισε την ουσία της τουρκικής παρέμβασης.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης είναι βαθύτερες, αφορούν την ευρύτερη περιοχή και είναι αβάσιμες αναλύσεις που αποδίδουν απλοϊκά επιθετικές ενέργειες στην "μνησικακία" του Ερντογάν ή παρουσιάζουν την Ελλάδα ως "πάροχο ασφάλειας"».

Τόνισαν επίσης στη δήλωσή τους, ότι «επί της ουσίας, οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν τη χρεωκοπία της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων» καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ επιμένει στις θέσεις του, που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας και στην κοινή πάλη των λαών:

  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου
  • Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.
  • Ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες.
  • Καταπολέμηση κάθε είδους εθνικιστικών κραυγών και πολεμικών τυχοδιωκτισμών».