Skip to main content

ΚΚΕ για Σέιχ Σου: ΟΙ καθυστερήσεις έστρωσαν το έδαφος για την πρόσφατη πυρκαγιά

Αιχμές για την υποχρηματοδότηση των εργασιών καθαρισμού του δάσους και γιοα τις καθυστερήσεις στη διαδικασία αφήνει το ΚΚΕ.

Τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα και δράσεις αντιπυρικής προστασίας ανέδειξε σύμφωνα με το ΚΚΕ η χθεσινή πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου.

«Η πραγματικότητα με τις δεκάδες πύρινες εστίες ξεσκεπάζει τα περί «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού. Σε συνέχεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια δασοκτόνο πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, υποβάθμιζαν την ουσία της αντιπυρικής προστασίας, δηλαδή την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Η τελευταία περνά μέσα από την ολοκληρωμένη και επιστημονική μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών», αναφέρει η ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής δυτικής Θεσσαλονίκης του κόμματος, τονίζοντας ότι  από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή από τα περσινά.

Μάλιστα σημειώνεται ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής υποχρηματοδότησης αποτελεί και η αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που λαμβάνει χώρα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου εξαιτίας του φλοιοφάγου εντόμου.

«Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κατάστασης έστρωσαν το έδαφος  για τη πρόσφατη πυρκαγιά. Με κυβέρνηση και Περιφέρεια να δηλώνουν «αναρμόδιοι» για ακόμα μια φορά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έχει χρηματοδοτηθεί με μόλις 74.400 (!) ευρώ για τον καθαρισμό 460 στρεμμάτων. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια σειρά δηλώσεων φορέων της Τοπικής Διοίκησης, Δήμων και Περιφέρειας, και κυβερνητικών στελεχών που ο ένας «πετάει» το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον, με το μοναδικό άμεσο μέτρο που να έχουν λάβει να είναι οι ημερήσιες απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο δάσος, όταν ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς χτυπάει συνεχώς κόκκινο», λέει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί αυταπάτες ότι ο καθαρισμός στο Σέιχ Σου προχωρά, τη στιγμή που αυτός ξεκίνησε στις 14/6, χωρίς τους απαραίτητους πόρους, κρατική στήριξη σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα και μάλιστα, ενάμιση μήνα αργότερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που ήταν στις 1/5.

Παράλληλα  επισημαίνεται ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως είναι τα αστικά άλση (π.χ. άλσος Μετεώρων και Συκεών κ.ά.) ή τα πρώην στρατόπεδα (π.χ. Ζιάκα, Καρατάσιου, Παύλου Μελά κ.ά), που είναι όπως σημειώνεται αφημένα στη τύχη τους, με την όποια δράση συντήρησης του, να γίνεται, ουσιαστικά, με την εθελοντική πρωτοβουλία των κατοίκων.

«Ενδεικτικές, άλλωστε, είναι οι πρόσφατες πύρινες εστίες σε Βαθύλακκο και Διαβατά, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, μερικές μετά τη φονική πλημμύρα της Πολίχνης», λέει το ΚΚΕ.

Τέλος αναφέρεται πως ιεράρχιση και σχεδιασμός υπάρχει «μόνο για τα «πράσινα» έργα που υπαγορεύονται από τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, με τις ράγες της καπιταλιστικής κερδοφορίας να χαράσσονται μέσω της περιβόητης «πράσινης» ανάπτυξης και της «πράσινης» μετάβασης της οικονομίας».

«Στο όνομα της τελευταίας, η στρατηγική «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» της Περφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιώνει 60 εκατομμύρια ευρώ σε «πράσινες» επεμβάσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη, από τα οποία μόνο το 0,65% θα πάει σε προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και εξοπλισμού πολιτικής προστασίας και καμιά μελέτη ή έργο που αφορά υποδομές πολιτικής προστασίας. Αντίθετα, υπάρχουν επαρκείς πόροι για τη δημιουργία πράσινων δώματων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και επιδαπέδιων σταθμών φόρτισης κ.ά», καταλήγει το ΚΚΕ.