Skip to main content

ΚΚΕ: Στημένη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό Θεσσαλονίκης

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα χρεοκοπίας της λογικής», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Προκλητική και στημένη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των αποζημιώσεων των αναδόχων κατασκευαστών του μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, ούτε από τη δικομματική κοκορομαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το «πινγκ-πονγκ» επίρριψης ευθυνών ανάμεσα στις νυν και πρώην διορισμένες διοικήσεις τους στην «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Μάταια προσπαθεί η διοίκηση της  αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας να εμφανιστεί ως σωτήρας του έργου. Δεν ανέλαβε να «πληρώσει τα σπασμένα» του προηγούμενου αναδόχου αφιλοκερδώς, αλλά στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού πήρε τη θέση του στην αγορά, στοχεύοντας στη μεγέθυνση των κερδών της.  Χρησιμοποιεί και αυτή με τη σειρά της, τη θέση της στον τρόπο υλοποίησης του έργου αξιώνοντας  αποζημιώσεις ύψους 100 εκατ. €, χρήματα που θα προέλθουν από τη φορολεηλασία του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ.

Μάλιστα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα χρεοκοπίας της λογικής, ότι η «ελεύθερη αγορά» και οι κατασκευαστικοί όμιλοι λύνουν «γρήγορα, αποτελεσματικά και οικονομικά», μέσω του ανταγωνισμού, τα ζητήματα. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την τραγική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ότι η γρήγορη, ασφαλής, δωρεάν για το λαό, κατασκευή υποδομών, απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν και αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού και παραγωγής των μεγάλων έργων υποδομής, με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».