Skip to main content

Κλεόβουλος Θεοτόκης: Η ευθύνη μας μπροστά στην κάλπη

Άρθρο στη Voria.gr του Κλεόβουλου Θεοτόκη, Γενικού Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τις εκλογές.

Του Κλεόβουλου Θεοτόκη*

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν μια δεκαετία που σφράγισε τη νεώτερη ιστορία του τόπου μας. Μια δεκαετία χαμένη, υπό το βάρος της χρεοκοπίας, της πρωτοφανούς ύφεσης και ανεργίας και της συντριβής της μεσαίας τάξης. Μια δεκαετία χαμένη καθώς η κρίση δεν αξιοποιήθηκε για τη διόρθωση στρεβλώσεων. Οι μεταρρυθμίσεις, οι ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και της πραγματικής οικονομίας παραμένουν  ζητούμενο. Και οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζεται να έχουν κομματικό και ταξικό πρόσημο. Η επιστράτευση της κοινής λογικής, σε ένα περιβάλλον δημιουργικής συναίνεσης,  αρκεί για να λύσουμε προβλήματα.

Κανείς δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα της μνημονιακής περιπέτειας και τη βαριά κληρονομιά που αυτή έχει αφήσει: βαριά φορολογία, φτωχοποίηση, μεγάλο ιδιωτικό χρέος.

Το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα πρέπει να σηματοδοτήσει τη μεγάλη αλλαγή. Το Μάιο του 2010 διαβήκαμε την οδό των μνημονίων. Το Μάιο του 2019, μπροστά τις κάλπες των τοπικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών οι πολίτες έχουν την ευθύνη να στείλουν ένα μήνυμα αλλαγής. Οι πράξεις μας καθορίζουν την  πορεία μας τόσο στην ιδιωτική μας ζωή, όσο και στη δημόσια.

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, ώστε οι θυσίες των τελευταίων ετών να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση του κράτους μας και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Μόνο μέσα από το μεγάλωμα της πίττας μπορούμε να κερδίσουμε όλοι.

Η αποχή μπορεί να αποτελεί επιλογή, αλλά το μήνυμα που στέλνει εξαντλείται στον σχολιασμό των τηλεοπτικών πάνελ, το βράδυ των εκλογών. Η αποχή στέλνει μήνυμα, αλλά δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα.

Τώρα, λοιπόν, που είναι η ώρα των αποφάσεων για μια ουσιαστική αλλαγή στη χώρα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αποχής ιδίως από όσους έχουν άποψη, παρακολουθούν τη δημόσια συζήτηση, αλλά νοιώθουν ότι η πολιτική διαδικασία δεν δίνει λύσεις. Και όμως, μόνο η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να δώσουν  λύσεις στα προβλήματά μας, από τα πιο «μικρά», που χειρίζονται οι τοπικές αρχές, ως τα πιο μεγάλα, για τα οποία έχουν λόγο οι ευρωβουλευτές. Το 80% των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας νομοθετούνται στις Βρυξέλλες. Και η πολιτική διαδικασία για να έχει αποτέλεσμα απαιτεί και μια στάση ευθύνης από τους ψηφοφόρους.

Η προσέλευση στην κάλπη δεν αποτελεί υποχρέωση, αλλά δημοκρατικό καθήκον, μια πράξη ευθύνης απέναντι στις σημερινές γενιές, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα τα τελευταία χρόνια. Όλοι σας γνωρίζετε και πρόσωπα και καταστάσεις. Έχετε άποψη και εκφράστε την, αυτή την Κυριακή.

*Ο Κλεόβουλος Θεοτόκης είναι Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.