Skip to main content

Κλείδωσε και πολιτικά το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ

Έκλεισε πολιτικά τουλάχιστον η όποια συζήτηση αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες περί της ενδεχόμενης μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της Διεθνούς Έκθεσης φαίνεται να κλείνουν, πολιτικά τουλάχιστον, την όποια συζήτηση αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες περί της ενδεχόμενης μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σημερινού εκθεσιακού κέντρου σε πάρκο.

Είχαν προηγηθεί το περασμένο σαββατοκύριακο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ίδιο θέμα που δείχνουν ότι υπάρχει πλέον ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ στο χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων πως “χαίρομαι που ακούω ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρά. Θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός σε σχέση με τη θέση και τη στάση μας, καθότι γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός, οριζόντια στην κοινωνία των Θεσσαλονικέων και σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Εγώ επιμένω στην άποψη, και ως πολεοδόμος, ότι η ΔΕΘ αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι ενδεχόμενα σχέδια που μπορεί να είχαν ενδιαφέρον, για τη μεταφορά της Έκθεσης αλλού, θα ήταν σχέδια που θα απαιτούσαν ένα τεράστιο κόστος, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμά τους”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε παράλληλα, ότι συντάσσεται “με όλους εκείνους οι οποίοι επιμένουν αυστηρά να διεκδικούν την καλύτερη δυνατή λύση, τη βέλτιστη δυνατή λύση που θα αποδίδει το μέγιστο δυνατό χώρο στους πολίτες - ελεύθερο δημόσιο χώρο και το μέγιστο δυνατό χώρο πρασίνου στο πλαίσιο της ανάπλασης της ΔΕΘ”. Πλην όμως, μη θέλοντας προφανώς η αποστροφή αυτή της δήλωσής του να ερμηνευτεί ως διαφωνία στην ανάπτυξη και άλλων χρήσεων, πέραν των εκθεσιακών και συνεδριακών, ο Τσίπρας προσέθεσε πως μιλά για ένα σχέδιο ανάπλασης “το οποίο δεν θα είναι φαραωνικό, δεν θα γεμίσει με τσιμέντο, αλλά με πράσινο και χώρους αναψυχής και τους απαραίτητους, βέβαια, χώρους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τα απαραίτητα γεγονότα, εμπορικά και πολιτιστικά, που έχει ανάγκη μία Διεθνής Έκθεση”.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να κλείσει τη συζήτηση η οποία είχε ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματός του, όταν στελέχη, ακόμη και πρώην βουλευτές, είχαν πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην περιοχή της Σίνδου. Μιλώντας για “χώρους αναψυχής” και για “εμπορικά και πολιτιστικά γεγονότα” ο κ. Τσίπρας υιοθετεί, εμμέσως πλην σαφώς, το προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης το οποίο, άλλωστε, είχε ουσιαστικά ξεκινήσει επί δικής του διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, τάχθηκε με απόλυτη σαφήνεια υπέρ του σχεδίου ανάπλασης, στο σημερινό χώρο της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ, δεσμευόμενος ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει. Υιοθέτησε, μάλιστα και την πρόταση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να περιληφθεί στην περιοχή της ανάπλασης και το γειτονικό οικόπεδο της Αγίας Φωτεινής, έκτασης έντεκα στρεμμάτων, ως χώρος πρασίνου, κάτι το οποίο φάνηκε να υιοθετεί και ο κ. Τσίπρας.

Πλέον, υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ έχει ταχθεί μόνον το Κίνημα Αλλαγής και φυσικά και οι επτά δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης (Δέλτα, Χαλκηδόνας, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών και Ωραιοκάστρου), μαζί και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας και η Κίνηση για τη Βιώσιμη Θεσσαλονίκη.