Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Φοιτητές του ΔΙΠΑΕ: Παράνομη η απόφαση για μεταφορά τμημάτων στις Σέρρες

Οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τη Δευτέρα με αποκλεισμό - κατάληψη της έδρας του ΔΙΠΑΕ, στη Σίνδο και νέα διαμαρτυρία την Τετάρτη

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους θα προχωρήσουν οι φοιτητές των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που βάσει απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, σχεδιάζεται να μεταφερθούν στις Σέρρες.

Οι φοιτητές, που αντιδρούν στην πρόταση καθώς όπως λένε θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή έξι χιλιάδων ενεργών φοιτητών, έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν με αφετηρία τον αποκλεισμό - κατάληψη της έδρας του ΔΙΠΑΕ, στη Σίνδο, αλλά και ενιαία διαμαρτυρία την προσεχή Τετάρτη μαζί με φοιτητές από αντίστοιχες σχολές των Σερρών και Καβάλας.

Ο Βασίλης Μουρατίδης, φοιτητής στο 4ο έτος του τμήματος Μηχανικών πληροφορικής και ηλεκτρονικών συστημάτων, αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας ζήτησε προτάσεις από τα πανεπιστήμια για αναδιάρθρωση, κατάργηση τμημάτων και συγχωνεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το ΔΙΠΑΕ, τις δικές του προτάσεις. Σύμφωνα με τον φοιτητή, η  διοίκηση του ιδρύματος κατέθεσε τρεις προτάσεις: α) Να συγχωνευθεί το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Σίνδου με το τμήμα Μηχανικών πληροφορικής Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών των Σερρών με έδρα τις Σέρρες, β) να μεταφερθεί το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στις Σέρρες, και γ) να καταργηθεί το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. 

Σημειώνει ότι με την πρόταση του προέδρου κ. Καϊδη δεν συμφώνησαν τα επτά εκλεγμεμα μέλη του ΔΙΠΑΕ, αλλά τα έξι διορισμένα από την κυβέρνηση. Οι φοιτητές να κάνουν λόγο για μια μη δημοκρατική απόφαση, η οποία στάλθηκε στο Υπουργείο για επεξεργασία. «Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό, παράνομη, είναι μια πρόταση που δεν πέρασε από τη διοικούσα επιτροπή», αναφέρει ο Βασίλης.

Για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος σημειώνει ότι ακόμη και να συνεχιστούν οι σπουδές στη Σίνδο, θα πάρουν ένα πτυχίο που δεν θα έχει αξία. «Αυτά τα παιδιά που έχουν μπει ήδη στο τμήμα, δεν θα μπορούν να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θα έχουν πτυχία χωρίς αντίκρυσμα».

Για τις άλλες δύο σχολές που προτείνεται να μεταφερθούν στις Σέρρες αναφέρει ότι η πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές στις Σέρρες, ούτε εστίες αλλά ούτε διαμερίσματα ενώ ανατρέπει τον οικονομικό τους προϋπολογισμό σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές.

Ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου Μηχανικών αναφέρει στη Voria.gr: «Πρόκειται για μια απόφαση που αν υλοποιηθεί θα βάλει ταφόπλακα στις σπουδές μας. Αναγκάζει φοιτητές να παρατηρούν τις σπουδές τους και ειδικά αυτούς του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που τους πετάει στο δρόμο, μαζί και τον αγώνα που έκαναν για να πετύχουν σε αυτό. Μιλάμε για κοντά στους 1000 φοιτητές. Πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το κόστος».

Οι φοιτητές επισημαίνουν ότι η απόφαση θα έχει οικονομικό κόστος και στην τοπική κοινωνία καθώς θα χαθεί σημαντικό εισόδημα.

Ζητούν να μην περάσει η πρόταση και να ενισχύσουν οι υπάρχουσες υποδομές της Σίνδου με πρόσωπο και χρηματοδότηση.