Skip to main content

Κλείνει από αρχές Νοεμβρίου η πρόσβαση στους πολίτες για το πάρκο Παύλου Μελά

Αν και υπήρχε η σκέψη το πρώην στρατόπεδο να κλείνει τμηματικά για τις εργασίες, τελικά θα κλείσει όλο το υπό ανάπλαση μέρος για λόγους ασφαλείας

Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να κλείσει οριστικά για τους πολίτες ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, προκειμένου να αρχίσει η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπλαση τις εργασίες για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αυτό το διάστημα η «Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε.» ξεκινά την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου και κάποιες προεργασίες που είναι απαραίτητες βάση νόμου, ώστε στη συνέχεια να στηθεί το εργοτάξιο και να αρχίσουν οι εργασίες.

Διαβάστε: Έως το τέλος του 2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά - Υπεγράφη η σύμβαση

Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη το πρώην στρατόπεδο να κλείνει τμηματικά για τις εργασίες ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες, που καθημερινά επισκέπτονται τον χώρο, τελικά θα κλείσει όλο το υπό ανάπλαση μέρος.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, μετά από συζητήσεις με τους αρμοδίους του δήμου Παύλου Μελά θα αποκλειστεί η πρόσβαση στο κοινό εκτός από το τμήμα απέναντι από το δημαρχείο, όπου βρίσκονται κάποιες υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνει στη Voria.gr o Αθανάσιος Παπανικολάου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, θα αποκλειστεί η κυκλοφορία στο πρώην στρατόπεδο κυρίως για την προστασία των κατοίκων. «Το πάρκο θα είναι εργοτάξιο. Το ξέρουμε ότι θα υπάρξει αναστάτωση στους περίοικους αλλά είναι για την ασφάλειά τους. Δεν γίνεται διαφορετικά, θα υπάρχουν μηχανήματα μέσα στον χώρο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα θα τοποθετηθούν και ταμπέλες τόσο στην περίφραξη όσο και στις εισόδους με τις οποίες θα ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο πρώην στρατόπεδο.

Η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη στις 27 Σεπτεμβρίου, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την υλοποίηση των έργων της πρώτης φάσης ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες από τη μέρα έναρξής τους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών και σύμφωνα με τις μελέτες θα πραγματοποιηθούν οι βασικές υποδομές παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Θα κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι ερείπια και επικίνδυνα για τους πολίτες.

Θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ο δενδρόκηπος, όπου προβλέπεται η φύτευση χιλιάδων δέντρων και θάμνων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια - παρασκευαστήρια, καθώς και σε διάφορα σημεία της έκτασης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για τους πολίτες, όπως καθιστικά.

Κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν έξι πύλες εισόδου - εξόδου για τους πεζούς ενώ το πάρκο θα είναι ανοιχτό με βάση κάποιο ωράριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, στην πρώτη φάση της ανάπλασης προβλέπεται και η αποκατάσταση του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο. Πρόκειται για ένα επίμηκες κτήριο, που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με κύρια όψη στην οδό Λαγκαδά.