Skip to main content

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Τζόνσον και Κόρμπιν

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού μαραθώνιου τα δύο μεγάλα κόμματα στην Βρετανία. Βάσει δημοσκοπήσεων οι Συντηρητικοί προηγούνται κατά 6 μονάδες

Σε περιοδεία στις περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν την εκλογική βάση του Εργατικού Κόμματος. Οι ψηφοφόροι αυτών των περιοχών θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο για την νίκη στις εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισε υπέρ του μπρέξιτ, στο δημοψήφισμα του 2016. Με το σακούλι γεμάτο δώρα ο κ. Τζόνσον ελπίζει να αλλάξει τα δεδομένα, κερδίζοντας τις συγκεκριμένες έδρες.

Το ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές είναι πώς θα κινηθεί ο νυν πρωθυπουργός μετεκλογικά. Μια ολιγάριθμη ομάδα φανατικών αντιευρωπαϊστών έχει σπρώξει το Συντηρητικό Κόμμα στην ακροδεξιά, κάτι που ενοχλεί τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε θέματα εσωτερικής πολιτικής ήταν πάντα στο κέντρο. Μια μικρή πλειοψηφία 10 βουλευτών θα τον κρατήσει όμηρο των ακραίων της επονομαζόμενης Ομάδας Ευρωπαϊκής Έρευνας που δημιουργήθηκε από τον αντιευρωπαϊστη δανδή Τζέικομπ Ρις Μογκ.  Αντιθέτως, εάν η πλειοψηφία των Συντηρητικών είναι  40 ή 50 βουλευτές, θεωρείται βέβαιο πως ο Μπόρις Τζόνσον θα περιθωριοποιήσει τους φανατικούς, ακόμα κι αν χρειαστεί να διαγράψει κάποιους εξ αυτών και θα στρέψει το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο.

Άλλος ένας κίνδυνος σε περίπτωση μικρής πλειοψηφίας, είναι ότι το βαρίδι των φανατικών θα τον οδηγήσει στα άκρα, δηλαδή στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία. Ειδικοί σε θέματα εμπορίου αποφαίνονται πως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η εξαγγελία του Μπόρις Τζόνσον για ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας στα τέλη του 2020. Στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για μια ολοκληρωμένη συμφωνία, δηλαδή έως το τέλος του 2022.

Όλα αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ανάλογα με το εύρους της νίκης του. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που τον φέρουν νικητή.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle