Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
x

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΚΑΜΙΑ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΙΝΣΚ

Σε ισχύ απαγόρευση για τις λευκορωσικές αεροπορικές να πετούν επάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Μπλόκο πτήσεων από και προς τη Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, εντείνοντας τη δέσμη κυρώσεων στην ανατολική χώρα μετά το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας υπό τις οδηγίες Λουκασένκο που έφεραν τη σύλληψη του αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με την οδηγία που εκδόθηκε προβλέπεται:

α) απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας,

β) δίνονται οδηγίες προς τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το FIR του Μινσκ (Λευκορωσία) για τις πτήσεις τους.

Η NOTAM που ισχύει ήδη, έχει διάρκεια έως τις 5 Ιουλίου 2021, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία ισχύει απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν στον εναέριο χώρο της Ε.Ε  ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της. Ενώ για τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Εξαιρέσεις

Η αεροπορική οδηγία δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή αναγκαστικής εναέριας διέλευσης και σε περίπτωση που η προσγείωση/απογείωση ή η εναέρια διέλευση είναι απαραίτητη για ανθρωπιστικούς σκοπούς.  
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ