Skip to main content

Κλείνει το 2022 η παραχώρηση της Εγνατίας - «Μέση οδός» για τη Μαρίνα Αρετσούς

Όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, Δημήτρης Πολίτης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Eντός του 2022 αναμένεται να κλείσουν οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την Εγνατία Οδό, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, Δημήτρης Πολίτης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ως προς τις αμέσως επόμενες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πολίτης επισήμανε πως σημαντική προτεραιότητα είναι να «κλείσουν» οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί, για τους οποίους έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής. «Να γίνει το closing, υπό την έννοια ότι θα υπάρχει και το χρηματοοικονομικό τίμημα και θα υπογραφούν όλες οι συμβάσεις», σημείωσε. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Προφανώς όμως, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μεγάλη παραχώρηση, που είναι η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, όπου μπορεί η συμβαση να λήγει το 2023 ή το 2024, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί είναι μεγάλο εγχείρημα. Πιστεύω πως θα έχουμε ρεκόρ με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, πως η ΔΕΗ θα κρατήσει μόνο για λίγο το ρεκόρ της και θα το πάρουμε πίσω. Θα κάνουμε τέτοιο ρεκόρ, που θα είναι σαν του Μπομπ Μπίμον στο μήκος, θα διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολίτης επισήμανε ακόμα ότι το έργο του ΤΑΙΠΕΔ δεν σταματά όταν αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής ή υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μιας επιχείρησης, αλλά συνεχίζεται, ώστε να είναι βέβαιο πως υπάρχει αναπτυξιακό αποτύπωμα και αντίκτυπος. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, πραγματοποιήθηκε σήμερα επίσκεψη και στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), καθώς οι παραχωρήσεις δεν είναι στατικές, αλλά δυναμικές διαδικασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς, αναζητείται η μέση οδός για το πρότζεκτ ανάπλασης και αξιοποίησης της μαρίνας Αρετσούς. Μάλιστα, για το θέμα αναμένεται συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλλη, προκειμένου να αναζητηθεί λύση.

«Σκοπός μας είναι να βρούμε τη μέση οδό. Να λάβουμε υπόψη μας αυτά που θέλει η τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη ότι, για να έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον και να γίνει σωστή ανάπλαση της περιοχής, ο ιδιώτης επενδυτής που θα έρθει προσβλέπει στο κέρδος, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό» τόνισε ο κ. Πολίτης, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με δογματικό τρόπο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ υπογράμμισε ακόμα ότι όλες οι επικείμενες κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ έχουν να κάνουν με τη Βόρεια Ελλάδα: «Τρέχουν οι διαγωνισμοί των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας που είναι οι τρεις επόμενες κινήσεις μας στον χώρο των υποδομών, είναι και η Μαρίνα Καλαμαριάς, άρα αυτή τη στιγμή το focus είναι στην περιοχή».

Την ανάγκη αξιοποίησης από την τοπική αυτοδιοίκηση των «ορφανών» οικοπέδων και εκτάσεων, που ανήκουν σε δημόσιους φορείς αλλά μένουν αναξιοποίητα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι σταδιακά αλλάζει η αντίληψη των πολιτών για τις παραχωρήσεις της δημόσιας περιουσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα καλή πρακτικής τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα που, από τότε που έγινε χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, έχει γίνει χριστουγεννιάτικος προορισμός προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλες και δεν πρέπει να περιορίζεται σε θέματα όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το νέο ΕΣΠΑ στα project των παραχωρήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στη δράση τεχνικής βοήθειας της νέας προγραμματικής περιόδου, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίοι μπορεί να συνδράμει στην ωρίμανση αλλά και στη χρηματοδότηση μελετών. Παράλληλα, τόνισε πως, παρά τη βελτίωση, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στα στελέχη των δημόσιων φορέων με αυτά των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ.

Την εκδήλωση του Υπερταμείου στην 85η ΔΕΘ συντόνισε ο Διευθυντής Σύνταξης της Voria.gr Γιώργος Χατζηλίδης.