Skip to main content

Κλείνουν σταδιακά τα μέτωπα στις αποκρατικοποιήσεις

Το γεγονός ότι το τίμημα για τον Αστέρα δεν αλλάζει προκαλεί εντύπωση, καθώς οι χωροταξικοί όροι υλοποίησης της επένδυσης άλλαξαν προς το χειρότερο

Με το αρχικό τίμημα, των 400 εκατ. ευρώ, κλειδώνει τελικά σήμερα η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο fund Jermyn Street Real Estate. Το γεγονός ότι το τίμημα δεν αλλάζει προκαλεί εντύπωση, καθώς οι χωροταξικοί όροι υλοποίησης της επένδυσης άλλαξαν προς το χειρότερο, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ίσως τελικά να επιβεβαιώνεται, κατ' αυτόν τον τρόπο, η εκτίμηση όσων υποστήριζαν εξ αρχής ότι ο Αστέρας πουλήθηκε φτηνά. Καλύτερη προσφορά, ωστόσο, δεν κατατέθηκε ποτέ.

Υπήρχε η πληροφορία ότι αν σε αυτή τη φάση καταβάλλονταν χαμηλότερο τίμημα, σε σχέση με το αρχικό, τότε θα προσβάλλονταν από άλλους διεκδικητές του project (Κωνσταντακόπουλος κα), που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Τελικώς, μάλλον δεν θα γίνει ούτε αυτό.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η τελική ανακοίνωση της ακριβούς συμφωνίας, από την πλευρά των πωλητών, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ και η Εθνική Τράπεζα. Αν πάντως η συμφωνία κλείσει θα είναι η δεύτερη διαδικασία που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Ένδειξη κι αυτή ότι στην κυβέρνηση τρέχουν για να προλάβουν τις προθεσμίες και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενόψει του πολύ δύσκολου Φεβρουαρίου, που έπεται. Το θέμα, μάλιστα τώρα, είναι ποια αποκρατικοποίηση θα έχει σειρά...