Skip to main content

Κλείνουν τη ροή πετρελαίου προς ΗΠΑ οι Σαουδάραβες

Δεν είναι η πρώτη φορά, που το βασίλειο των Σαούντ ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική, καθώς και το 2017 που υπήρχαν πιέσεις έκλεισαν οι στρόφιγγες.

Σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την αμερικανική στρατηγική, η οποία έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των τιμών στην αγορά πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να κλείσει τις στρόφιγγες στην παγκόσμια αγορά. Αρχίζει δε από τη ροή προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC το Ριάντ έχει μειώσει αισθητά τον τελευταίο μήνα τις εξαγωγές του προς την αμερικανική αγορά, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά, που το βασίλειο των Σαούντ ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική. Μέσα στο 2017, κάθε φορά, που ασκούνταν πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, μεγαλύτερες από εκείνες, που θεωρούσε θεμιτές, περιόριζε την προσφορά προς τις ΗΠΑ

Και τούτο γιατί έχει αντιληφθεί πως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την πορεία των τιμών είναι τα στοιχεία, που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αργού και πετρελαιοειδών στη χώρα.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν- έστω εξαιρόντας προσωρινά οχτώ χώρες- ή γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει πολύ πιο επιθετικός στη ρητορική του κατά του Ριάντ. Αλλά και γιατί οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας έρχονται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της δολοφονίας Κασόγκι.

Τα όσα ανακοίνωσαν οι σαουδαραβικές εισαγγελικές αρχές δεν φαίνεται να πείθουν τη διεθνή κοινή γνώμη. Η Ουάσιγκτον θα έχει έτοιμη τη δική της αναφορά έως την Τρίτη  και η Ε.Ε. ζητεί από την πλευρά της πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να βρεθεί ο ιθύνων νους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η CIA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι την δολοφονία διέταξε ο ίδιος ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Τζαμάλ Κασόγκι. Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κρατήσει μέχρι στιγμής αποστάσεις.