Skip to main content

Κλήσεις της Εισαγγελίας στον δήμο για το λουκέτο στο δωδέκατο δημοτικό

Μετά την αναφορά δέκα γονέων, η Εισαγγελία έδωσε το φάκελο σε Πταισματοδίκη και διέταξε τον περασμένο Ιούλιο προκαταρκτική εξέταση.

Μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος για το λουκέτο στο 12ο δημοτικό σχολείο, το οποίο βρισκόταν στην οδό Μ. Κάλλας, κατέθεσαν τον περασμένο Μάρτιο γονείς μαθητών σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μετά την αναφορά δέκα γονέων, η Εισαγγελία έδωσε το φάκελο σε Πταισματοδίκη και διέταξε τον περασμένο Ιούλιο προκαταρκτική εξέταση.

Εδώ και λίγες μέρες από τις εισαγγελικές αρχές έχουν αποσταλεί κλήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον δήμο Θεσσαλονίκης για κατάθεση. Ζητούν μεταξύ άλλων εξηγήσεις από τον δήμο για το πώς επιλέχθηκε αυτή η λύση για το λουκέτο του δημοτικού σχολείου και ποιος είναι ο σκοπός της απόφασης.

«Οι γονείς κινηθήκαμε με μηνυτήρια αναφορά γιατί ένιωσαν ότι προσβλήθηκαν τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και το δημόσιο συμφέρον από πράξεις και παραλείψεις των υπηρεσιών του δήμου αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων τους, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και εάν υπάρχουν», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του πρώην 12ου δημοτικού σχολείου Δήμητρα Καμπουράκη.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης.  

«Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να είναι μέρος του δημοτικού συμβουλίου. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις εδώ μέσα γίνονται στο επίπεδο του πολιτικού λόγου και των αντιπαραθέσεων με ό,τι συνεπάγεται. Η ποινικοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης δεν αποτελεί τιμή για τους δημοτικούς συμβούλους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι μάρτυρες κατηγορίες για το 12ο δημοτικό σχολείο να έχουν ειδικό και πολιτικό πρόβλημα και να στιγματιστούν από τον λαό της Θεσσαλονίκης γι΄ αυτή τους την συμπεριφορά. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ανοίκειες. Όσοι θέλετε να πάτε για μάρτυρες να πάτε, θα σας περιποιηθούμε αναλόγως», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σχολιάζοντας την αναφορά του αρμόδιου αντιδημάρχου, η κ. Καμπουράκη τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω του νόμου και να απειλεί ευθέως και δημόσια με τέτοιες φράσεις».

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του δήμου τον Ιούλιο του 2017 είχε αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του 12ου δημοτικού σχολείου και τη μεταφορά των μαθητών σε άλλα σχολεία.

Το θέμα του 12ου δημοτικού σχολείου είχε απασχολήσει επανειλημμένως τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες υπογράμμιζαν ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο για τη φοίτηση μαθητών.