Skip to main content

Κλειστά περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα - Σε ποιες περιοχές

Θα κλείνουν τα μεσάνυχτα περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ σε περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο του ιού - Τέσσερις από αυτές στην Κ. Μακεδονία

Αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής όπως περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 05:00 το πρωί, από αύριο Σάββατο.

Το μέτρο αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα σημεία πώλησης καυσίμων.

Η αναστολή λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί σε Αττική, Μύκονο, Χαλκιδική Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Ζάκυνθο και Λέσβο.

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται απ' όλους. Η Πολιτεία παρακολουθεί στενά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο (σ.σ. Σάββατο) στις 5 το πρωί και έως τις 4 Οκτωβρίου».

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο, στις 5 το πρωί, αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο.

Πρόσθεσε, δε, πως «αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δεν θα χρειαστούν άλλα», εννοώντας προφανώς ένα πιθανό lockdown, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου φαίνεται πως έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων και των ασθενών.

Στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

Επιπλέον ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και αυτά που μπορεί να αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες, δεν αποδώσουν, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στο ύστατο μέτρο, την καραντίνα.

Μίνι-lockdown στα Τρίκαλα

Παράλληλα, και η Π.Ε. Τρικάλων μπαίνει από αύριο το πρώι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους».

Σημειώνεται πως λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης στο υπουργείου Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Μαγιορκίνης: Ο ιός είναι το ίδιο επικίνδυνος με το 1ο κύμα

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, τόνισε πως το δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, ενώ πρόσθεσε πως ο ιός παραμένει το ίδιο επικίνδυνος όσο και κατά το 1ο κύμα.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής, ενώ ανέφερε πως η προσήλωση στη μάσκα αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αυτοπροστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού.