Skip to main content

Κλειστό κέντρο δυναμικότητας 1.000 ατόμων σχεδιάζουν στη Ροδόπολη

Αρνητικός ο δήμος Σιντικής στη δημιουργία κλειστού κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη».

Τέταρτο «όχι» από το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής Σερρών στη δημιουργία κλειστού κέντρου για μετανάστες και πρόσφυγες στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη.

Όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος, Φώτης Δομουχτσίδης, το πρωί στη Voria.gr, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο επρόκειτο να ληφθεί νέα απόφαση ενάντια στους όποιους σχεδιασμούς για τη μετατροπή του ανενεργού στρατοπέδου σε κλειστό κέντρο για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όπερ και εγένετο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο σχεδιασμός προέβλεπε να είναι το κέντρο δυναμικότητας χιλίων μεταναστών, οι οποίοι δε θα παρέμεναν πέραν του ενός μηνός στο χώρο και θα προωθούνταν προς απέλαση.

Η πληροφορία ότι χτες το απόγευμα δυο στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ενός εργολάβου επιθεώρησαν τους χώρους του στρατοπέδου προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και τη σύγκληση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου.

Παρότι ο κ. Δομουχτσίδης επιχείρησε να ενημερωθεί αρμοδίως δεν πήρε καμιά απάντηση, όμως όπως ο ίδιος τόνισε λίγο πριν την έναρξη της αποψινής συνεδρίασης επικοινώνησε μαζί του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης και τον ενημέρωσε επίσημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου τόνιζε ότι αντίστοιχη ενημέρωση είχε από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.

Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι σήμερα το πρωί άλλα επτά άτομα πραγματοποίησαν αυτοψία στο στρατόπεδο, δίχως όμως να ενημερωθεί επισήμως η τοπική αυτοδιοίκηση ή οι φορείς.'

Ο κ. Δομουχτσίδης επισήμανε ότι ο κ. Μηταράκης τον ενημέρωσε πως στο κλειστό κέντρο, που είναι εντός του οικισμού της Ροδόπολης, οι μετανάστες θα είναι άτομα που συλλαμβάνονται από την 1η Μαρτίου και μετά και θα παραμένουν μέχρι ένα μήνα το ανώτερο, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

Επίσης, ο δήμαρχος είπε στη συνεδρίαση ότι ήδη στο Σιδηρόκαστρο του ίδιου δήμου φιλοξενούνται 144 μετανάστες σε ξενοδοχείο και συνολικά στις δομές του νομού Σερρών φιλοξενούνται περίπου 1.500.

Ο δήμαρχος Σιντικής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι δημότες της Σιντικής οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με την δημιουργία οποιασδήποτε δομής προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ροδόπολης, Ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης δεν γνώριζε μέχρι χθες το βράδυ τίποτε για την απόφαση. Μόλις το πληροφορήθηκε συγκάλεσε αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου κατά πλειοψηφία (πλην παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης που κατέθεσε τη δική της πρόταση) τα μέλη του αποφάσισαν να αντιδράσουν στο τετελεσμένο που δημιουργείται. Αυτή είναι η αλήθεια που κάποιοι σκοπίμως διαστρέβλωσαν. Οι συκοφάντες της πραγματικότητας, τούτες τις κρίσιμες ώρες που χρειάζεται σύμπνοια και ψυχραιμία, καλό θα ήταν να σταματήσουν την παραπλάνηση των πολιτών».