Skip to main content

Κλειστό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα για απελάσεις «εξπρές»

Οι συλληφθέντες πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους, χωρίς να καταγράφονται.

Σε κλειστό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, πρόκειται να κρατηθούν όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα τις τελευταίες μέρες είτε από τα χερσαία είτε από τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι συλληφθέντες πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους, χωρίς να καταγράφονται.

Χθες, Τρίτη, εκδόθηκε σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Σε τι αποσκοπεί η κυβέρνηση; Από τη μία θέλει να καταδείξει την αποφασιστικότητά της στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο και από την άλλη να εκτονώσει την ένταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου το Λιμενικό ακολουθεί τακτική επιθετικής επιτήρησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, όπου κατέπλευσε αρματαγωγό έτσι ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτό οι οικογένειες των νεοαφιχθέντων προσφύγων, οι οποίες παραμένουν στην ύπαιθρο.