Skip to main content

«Κλοτσάει» η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα

Tον υπέρ πάντων αγώνα να μην προχωρήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα (ΕΦΚ) είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση.
Tον υπέρ πάντων αγώνα να μην προχωρήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα (ΕΦΚ) είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών, απ’ όπου υποστηρίζεται ότι «ο συγκεκριμένος φόρος θα είναι ο πλέον άδικος, λόγω της καθολικότητας της χρήσης των καυσίμων». Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο ίδιος κανόνας δεν ισχύει για ποτά και τσιγάρα, κανένα από τα οποία δεν θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης. Γι’ αυτό και η εντολή που έχει δοθεί προς τις αρμόδιες διευθύνσεις είναι να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αποφύγουν την αύξηση του συγκεκριμένου φόρου.

Το έργο τους όμως θα είναι πολύ δύσκολο. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τις πιέσεις που ασκούνται ήδη από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς την κατεύθυνση της αύξησης. Κι αναμένεται ότι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς στην Ελλάδα το ύψος του ΕΦΚ κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατά συνέπεια, όπως  εκτιμούν οι Βρυξέλλες τα περιθώρια αύξησης είναι σημαντικά και η Ελλάδα θα κληθεί άμεσα να τα εξαντλήσει. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η αύξηση του ΕΦΚ δεν πρόκειται να γίνει στις αρχές του νέου έτους, όπως θα συμβεί με τους αντίστοιχους ειδικούς φόρους σε ποτά και τσιγάρα.