Skip to main content

Κλυδωνισμοί στις εμπορικές σχέσεις Αργεντινής-Κίνας

Η απόφαση της Αργεντινής να επιβάλει νέους δασμούς σε Κινεζικά υφάσματα, ως αντίποινο στην απόφαση της Κίνας για απαγόρευση εισαγωγής σογιέλαιου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κλιμάκωσε την διμερ
Η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να επιβάλει νέους δασμούς σε Κινεζικά υφάσματα στο πλαίσιο μέτρων αντιντάμπινγ, ως αντίποινο στην απόφαση της Κίνας για απαγόρευση εισαγωγής σογιέλαιου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κλιμάκωσε την διμερή εμπορική διένεξη.

Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ απέτυχε την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή της στην Κίνα, να πείσει το Πεκίνο να άρει την απαγόρευση της εισαγωγής αργεντίνικου σογιέλαιου που επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου, σε αντίποινα για τους δασμούς σε Κινεζικά προϊόντα όπως το ατσάλι, τα υποδήματα κ.ά., που εξελήφθησαν από την κινεζική ηγεσία ως προστατευτισμός.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιχείρησε να προστατεύσει εγχώριες επιχειρήσεις περιορίζοντας τις εισαγωγές υποδημάτων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών και άλλων ειδών, αναστατώνοντας τις ηγεσίες στην Κίνα, στη Βραζιλία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιωματούχοι στο Μπουένος ΄Αιρες δήλωναν πως ελπίζουν η διμερής διένεξη για το εμπόριο να επιλυθεί το συντομότερο, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη συμφωνίες και οι εξαγωγείς σογιέλαιου αναγκάζονται να αναζητούν εναλλακτικές αγορές για το προϊόν τους--κυρίως στην Ινδία.

Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σογιέλαιου στον κόσμο. Πέρυσι εξήγαγε 1,84 εκατ. τόνους του προϊόντος στην Κίνα, εξασφαλίζοντας 1,4 δις δολάρια. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 77% των κινεζικών εισαγωγών όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.