Skip to main content

Κώδικας δεοντολογίας για τις επιχειρήσεις στην Κερκίνη

Τάξη στην κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Πάρκο βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από την ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας.

Κώδικα δεοντολογίας αποκτά η λίμνη Κερκίνη! Η απόφαση ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και ο Κώδικας αφορά στην ορθολογική λειτουργία των επιχειρήσεων γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα άσχημης συμπεριφοράς στην περιοχή από διάφορους που δραστηριοποιούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί επεισόδια (φασαρίες) ανάμεσα σε επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε μαλώνουν μεταξύ τους, είτε ρυπαίνουν την περιοχή, με αποτέλεσμα να αμαυρώνουν την εικόνα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου.

Μέσα από τους κανόνες που θέτει ο κώδικας, οι πολλές οικοτουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν στη λίμνη Κερκίνη, θα πρέπει να τηρούν ένα επίπεδο «επιχειρηματικού πολιτισμού», ώστε να μην προκύπτουν επεισόδια, που αμαυρώνουν το Εθνικό Πάρκο και μειώνουν την αναγνωρισμένη τουριστική αξία του.

Ο κώδικας δεοντολογίας θα ισχύσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης, ο οποίος αν και έχει συνταχθεί από το Φορέα Διαχείρισης της λίμνης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο...

«Πέριξ της λίμνης και γενικότερα σε όλο τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης έχει δομηθεί μία αρκετά ικανοποιητική τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής και εστίασης, τουριστικοί πλόες, λοιπές υπαίθριες δραστηριότητες κλπ.). Ο υγρότοπος, διεθνώς πλέον γνωστός, είναι πόλος τουριστικής έλξης και συνεπώς οικονομικό μέγεθος για την ευρύτερη περιοχή μας, πολύ περισσότερο για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί, στο πλαίσιο μιας αειφορικής ανάπτυξης, από φαινόμενα που είναι δυνατόν να ακυρώσουν τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα στην περιοχή», αναφέρεται στην εισήγηση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

Σκοπός του κώδικα είναι, μέσα από κανόνες που θα καθορισθούν, να ασκηθούν εύρυθμα οι διάφορες οικοτουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή και να προστατευθεί ο υγρότοπος, τόσο από οικολογική, όσο και από άποψη συμπεριφορών, τουριστικής συνείδησης, νομιμότητας, ειρηνικής και πολιτισμένης επαγγελματικής συνύπαρξης.

Ακόμη, να αποτελέσει το πλαίσιο που θα καθορίζει, αφενός τις Εποπτεύουσες Ελεγκτικές Αρχές και αφετέρου το νομοθετικό πλαίσιο για τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.

«Κυρίαρχη άποψη οφείλει να είναι το ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι στην ουσία πολιτισμικό προϊόν, είναι και προστασία του πολιτισμού μας, ο δε πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος δεν «ορίζονται» με νόμους και ποινές, αλλά με κώδικα ηθικής πολιτισμού. Ακόμη, ο επαγγελματικός πολιτισμός και η ειρηνική επαγγελματική συνύπαρξη αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο πρέπει να συνάδουν με το επίπεδο των επισκεπτών, οι οποίοι διακρίνονται σε σχέση με επισκέπτες του θαλάσσιου μαζικού τουρισμού, για το υψηλό επίπεδο οικολογικής συνείδησης, για το υψηλό γενικά πολιτιστικό επίπεδο. Ως εκ τούτου φραστικά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των εκτελούντων πλόες ή ασκούντων λοιπές υπαίθριες δραστηριότητες, όχι μόνο υποβαθμίζουν, αλλά και αμαυρώνουν την συνολική εικόνα του χώρου», τόνισε ο εισηγητής.