Skip to main content

Κοφτερίδης: Αναπόφευκτη η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα

«Έχουμε ένα στέλεχος το οποίο ενδέχεται να επικρατήσει γι αυτό και πρέπει να παρθούν μέτρα», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την έλευση της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης. «Ήταν κάτι που αναμέναμε» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι είναι αναπόφευκτη η εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Ελλάδα. «Έχουμε ένα στέλεχος το οποίο ενδέχεται να επικρατήσει γι αυτό και πρέπει να παρθούν μέτρα, τα οποία ήδη κάποιες χώρες έχουν λάβει» σημείωσε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση γιατί δεν εντοπίζεται άμεσα στα τεστ η συγκεκριμένη μετάλλαξη σε ταξιδιώτες απάντησε ότι υπάρχει η ευαισθησία και η ειδικότητα της μεθόδου. «Σημασία έχει ο χρόνος διεξαγωγής του τεστ» εξήγησε.

Για τα εμβόλια και για το κατά πόσο καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι οι μελέτες που αναμένονται θα δείξουν. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να έχουν μια δραστικότητα, ενδεχόμενα μειωμένη αλλά σημαντική, για να μη νοσήσουμε σοβαρά και για να αποφύγουμε τους θανάτους» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί στο παρελθόν από τη μετάλλαξη Δέλτα απάντησε ότι είναι πιθανό να νοσήσει στο μέλλον και από την μετάλλαξη Όμικρον.