Skip to main content

Κοινό μέτωπο κατά των αποκρατικοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη

Ενιαίο μέτωπο ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις συγκροτούν οι εργαζόμενοι σε λιμάνι, ύδρευση, ΟΤΕ, ΔΕΗ και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενιαίο μέτωπο, με σκοπό την αποτροπή της εκτέλεσης του κυβερνητικού προγράμματος για τις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης με την κοινή οργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας το ερχόμενο Σάββατο 4 Ιουνίου, συγκροτούν οι εργαζόμενοι σε λιμάνι, ύδρευση, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Πρόκειται για μια σφοδρή επίθεση, με βάρβαρα μέτρα» κατήγγειλε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης για να προσθέσει: «Μας θεωρούν ενόχους όλους τους εργαζόμενους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία. Τις ευθύνες όμως πρέπει να τις αναζητήσουν αλλού. Πρέπει να ψάξουν σε αυτούς που έκλεβαν επί σειρά ετών, αλλά και στο πολιτικό σύστημα που τους κάλυπτε».

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ δεν δίστασε, μάλιστα, να εκφράσει αμφιβολίες ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα. «Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι» είπε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται η επίκληση της τρόικας να είναι, τελικά, προσχηματική από την κυβέρνηση, για να εφαρμοστεί μια πολιτική δική της. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσαραμπουλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βαθιά ύφεση που έχει ενσκήψει στην ελληνική οικονομία και «έχει οδηγήσει σε λουκέτο το 17% των εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια», αλλά και στο γεγονός ότι «η ανεργία στο νομό έχει ξεπεράσει, πλέον, το 25%».

Εστιάζοντας στις υπό αποκρατικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις, ο ίδιος μίλησε για απόπειρα εκχώρησής τους «κοψοχρονιά», καθώς τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων θα τα λάβει το ελληνικό δημόσιο από τα κέρδη μιας 5αετίας. «Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε αυτά που μας λένε ότι θα πουλήσουν μικρά ποσοστά και πως ο έλεγχος του δημοσίου θα διατηρηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαραμπουλίδης για να συμπληρώσει πως «τα ίδια λέγανε και για τον ΟΤΕ και είδαμε ότι πλέον παρακαλάνε τους Γερμανούς να αγοράσουν και το εναπομείναν 16%, με μια εξευτελιστική τιμή». Κατά τον πρόεδρο του ΕΚΘ αυτό που χρειάζεται δεν είναι «ξεπούλημα» της περιουσίας του δημοσίου, αλλά επενδύσεις από το κράτος και τους ιδιώτες, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της παρακοινονομίας, καθώς και περικοπές στην σπατάλη του δημοσίου, που συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Αγώνα για ανατροπή της προωθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υποσχέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Π. Κετικίδης, ο οποίος, αφού θύμισε πως «πριν περίπου 2,5 χρόνια εδώ ο τότε πρωθυπουργός φωτογραφιζόταν και δήλωνε πως το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν είναι οι εργαζόμενοι οι υπαίτιοι της κρίσης. Αυτοί που έφεραν την κατάσταση εδώ που είναι σήμερα, αυτοί να πληρώσουν».
Διατήρηση της διαχείρισης του νερού υπό κρατικό μονοπώλιο ζήτησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Κ. Μαριόγλου και ζήτησε αφενός δημοψήφισμα για να παραμείνει το νερό υπό κρατικό έλεγχο και αφετέρου τη στήριξη των φορέων της πόλης στο ψήφισμα των εργαζομένων για μη εκποίηση της ΕΥΑΘ. Επανάλαβε δε, ότι με τα κέρδη μιας πενταετίας θα υπερκεραστούν τα έσοδα που θα πάρει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση της εταιρείας ύδρευσης.

Για «χάρισμα στους καιροσκόπους και τους τοκογλύφους», μίλησε από την πλευρά του πρόεδρος του σωματείου χειριστών στο λιμάνι, Γιώργος Σπανόπουλος, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσει την ΟΛΘ ΑΕ σε ιδιώτες. «Οι εργαζόμενοι θα δώσουν τον αγώνα τους να παραμείνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σύγχρονο και δημόσιο, γιατί είναι μοχλός ανάπτυξης για την πόλη και εργαλείο για την κυβέρνηση όταν επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης» επισήμανε ο κ. Σπανόπουλος και χαρακτήρισε ξεπούλημα την αποκρατικοποίηση, τη στιγμή που «μόνο τα αποθεματικά του ΟΛΘ είναι 74 εκ. ευρώ».

Παρέμβαση έκανε, επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Φιλκεράμ – Johnson, Γ. Κουθούρης, αποκαλύπτοντας πως «εδώ και δύο χρόνια είμαστε όμηροι του επιχειρηματία, ο οποίος δεν θέλει ούτε να μας πληρώσει, ούτε να μας αποζημιώσει». Θύμισε, στο πλαίσιο αυτό, πως το εργοστάσιο είναι κλειστό από τις αρχές του 2011 και πως «συνολικά 250 οικογένειες βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Μιλάμε για πείνα…».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος 90 εργαζομένων στο σωματείο Β. Ελλάδος της Πετζετάκις, κ. Γ. Πανέλλης σημείωσε πως «είμαστε για 10 μήνες απλήρωτοι και ελπίζουμε να μη σβήσουμε κεράκι σε δύο μήνες» και κατήγγειλε πως υπάρχει πίεση από την εργοδοσία να υπογραφούν νέες συμβάσεις και να γίνουν απολύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει τους νόμους με αυστηρούς ελέγχους, να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού της επιχείρησης και να απαιτήσει την επιστροφή χρημάτων που τυχόν έχουν δοθεί στον επιχειρηματία από τον αναπτυξιακό νόμο.

Την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την κυβερνητική πολιτική δήλωσαν επίσης εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίοι ανάπτυξαν μια σειρά από επιχειρήματα –εθνικής ασφάλειας, τριπλασιασμού των τιμολογίων για το ηλεκτρικό, αλλά και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ταμιευτηρίου- που κατά την άποψή τους πρέπει και η κοινωνία να σταθεί στο πλάι τους.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, που ήρθε ως κατακλείδα της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και την εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΕΚΘ παρατήρησε ότι πριν το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου η ΓΣΕΕ θα οργανώσει απεργία στις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και μία πανελλαδική, ενώ παράλληλα τα επιμέρους σωματεία θα επιχειρούν δικές τους κινητοποιήσεις.